SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Mladý someliér XXI. ročník Piešťany

Dňa 4. apríla 2023 sa konala súťaž pod názvom Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj. Súťaž sa konala po dvojročnej prestávke. Strelo sa na nej 91 mladých someliérov z 30 škôl zo Slovenska, ale aj z Českej republiky. Súťažilo sa v rôznych kategóriách, ako sú barman, barista, someliér, ale aj v jedinečných disciplínach  teatender a čokolatier.

Našu školu v disciplíne Mladý someliér reprezentovali  žiačky odboru hotelová akadémia, a to piatačka Viktória Bariaková a tretiačka Martina Štefková.

Súťaž bola rozdelená na 2 časti. Prvá časť pozostávala z písomného testu, ktorý obsahoval otázky z vinárskeho zákona a z vedomostí, ktoré majú žiaci ovládať z učebných osnov hotelových akadémií.  Druhá časť bola praktická, kde účastníci súťaže degustovali 8 anonymných vzoriek vína od firmy VINIDI a priraďovali ich k správnej odrode. Zručnosti žiakov boli preverené servisom vína pri stole hosťa. Účastník si vylosoval jedlo, ku ktorému mal vybrať príslušnú odrodu vína, odôvodniť výber, charakterizovať danú odrodu  a otvoriť fľašu vína správnym spôsobom. Do finále postupovali prví traja súťažiaci, ktorí dosiahli najlepšie výsledky z písomnej aj praktickej časti.  Finále pozostávalo zo servisu šumivého vína.

Obidve žiačky mali premiéru na takejto veľkej súťaži a spomedzi 21 súťažiacich v kategórii Mladý someliér získali pekné umiestnenie. Martina obsadila 6. miesto a Viktória 11. miesto. Naše hoteláčky nadobudli motiváciu pracovať na sebe, pripravovať sa  a reprezentovať školu v ďalších odborných súťažiach.

Mgr. Vajdová Barbora

METRO KUCHÁRSKY PÄŤBOJ 2023

Aj vy obdivujete umenie kuchárov pri práci s nožom? Naši študenti sa učia a zdokonaľujú si tieto zručnosti na odbornom výcviku v prevádzkach školy. Krájanie zeleniny – cibule na jemno, póru na spôsob julienne a zemiakov na kocky, ako aj vykosťovanie kuraťa a filetovanie pstruha patrí medzi základné zručnosti každého dobrého kuchára.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov  spolu so spoločnosťou METRO Cash & Carry SR  vyhlásili pre budúcich kuchárov veľmi zaujímavé podujatie  METRO KUCHÁRSKY PÄŤBOJ 2023.  Táto dvojkolová celoslovenská súťaž preverila spomínané zručnosti vo všetkých slovenských krajoch.

Vo zvolenskom  semifinálovom kole si 29.3.2023 zmerali sily tri družstvá zo stredných odborných škôl zo  Zvolena, z Banskej Bystrice a Zlatých Moraviec.

Aj keď  posledné dva roky opatrení neboli pre nikoho z nás jednoduché a dištančné vyučovanie prinieslo negatívny dopad na praktické vyučovanie mladých kuchárov, všetci študenti preukázali, že všetky zručnosti ovládajú.  Veľmi nás potešilo, že naši študenti sa umiestnili na prvom mieste a náš žiak Christofer Kováč sa stal absolútnym víťazom celej súťaže s najvyšším počtom bodov.

Víťazný tím z našej školy postúpil do celoslovenského finálového kola, ktoré sa bude konať v apríli 2023 v rámci sprievodného programu Medzinárodného veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2023 v Bratislave.

Súťažiacim GRATULUJEME a ďakujeme  im za reprezentáciu. Vďaka patrí aj majstrom odborného výcviku, ktorí žiakov pripravovali.

Naši baristi znova na súťaži

Dňa 22. marca 2023 sa konal 13. ročník Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a kokteilu pod názvom BARISTA JUNIOR 2023. Súťaž organizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch v spolupráci so Školou baristu, ktorú vedie pán Stanislav Cibuľa v Banskej Bystrici.  

Súťažilo sa za tradičných podmienok. Súťažiaci mali v priebehu 10 minút pripraviť pre dvojčlennú chuťovú porotu 2 porcie espressa, 2 porcie cappuccina a 2 porcie alkoholického kokteilu podľa vlastného výberu s použitím Vlčích sirupov.  Zvyšok už bol na fantázii a kreativite súťažiacich. Každého súťažiaceho pri príprave nápojov sledovala a hodnotila technická komisia. Hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom a mlynčekom, správne extrahovanie a objem espressa, spôsob speňovania mlieka, čistota a hygiena na pracovisku, organizácia práce, dodržanie časového limitu. Chuťová komisia hodnotila kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, arómu, použitú techniku, kreativitu, vystupovanie, slovnú prezentáciu nápoja.

Súťažilo 23 súťažiacich z 11 odborných škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentovali štvrtáci z odboru hotelová akadémia, a to naši známi baristi -  Marco Furješ a Timotej Rudík.

Marco, ako aj Timotej si v konkurencii ďalších súťažiacich z viacerých hotelových akadémií počínali veľmi dobre, aj keď sa neumiestnili na prvých troch miestach. Marco získal krásnu cenu za najlepšie cappuccino Latte art.

Menovaní žiaci nadobudli motiváciu neustále na sebe pracovať, pripravovať sa  a reprezentovať školu v ďalších odborných súťažiach.

Mgr. Zdenka Cibuľová

 

Dve ceny pre našich barmanov z Martina

Naša škola nespí. Súťažíme a súťažíme. Tento týždeň nás reprezentovali naši barmani.Dňa 23.2 2023 v priestoroch Hotela Turiec**** v Martine sme nechýbali na 1.ročníku súťaže pod názvom TURIEC INTERNATIONAL BARTENDER CUP 2023.Organizátorom tejto súťaže bola Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine. Celásúťaž sa konala pod záštitou Slovenskej barmanskej asociácie.
Súťaže sa zúčastnili žiaci z rôznych slovenských miest, z Martina, Prešova,Námestova, Košíc, Čadce, Kežmarku či Žiliny. Svoje barmanské zručnosti prišli ukázať ajštudenti z okolitých krajín, ako sú Česká republika, Poľsko, Španielsko. Súťažilo sa v jednej kategórii BARTENDER KLASIK JUNIOR. Celkovo sa súťaže zúčastnilo vyše 20 študentov.
Podmienkou súťaže bolo namiešať nápoj s použitím povinných ingrediencií - Juniperus Borovička od spoločnosti OLD HEROLD a sirup značky MONIN. Porota hodnotila a pozorne prideľovala body za hygienu, presnosť, techniku, chuť, celkový dojem nápoja.
Našu školu veľmi dobre reprezentovali dvaja barmani, žiaci z odboru hotelová akadémia, a to piatak Radko Melicherík a druhák Radovan Gál z II. H. Získali dve ceny- cenu za najlepšie prezentovanie miešaného nápoja a cenu riaditeľky školy v Martine za prístup a sympatie.  
Môžeme zhodnotiť, že súťaž v Martine bola zvládnutá na vysokej úrovni. Naši barmani nadobudli nové inšpirácie v oblasti miešania nápojov, dekorácie a servisu. Svoje skúsenosti a postrehy si ponesú do ďalšej súťaže.

Gastronomické Brno

V dňoch 13. a 14. februára 2023 sa gastronomickom centre Kuliner Plus v Brne konala súťaž pod názvom BernardChef 2023 v odbore kuchár junior. Súťaž bola vyhlásená pre kuchárov a študentov v odbore kuchár a jej cieľom bolo vyhľadať talenty a podporiť ich fortel, originalitu, tvorivosť a kreativitu.

Súťažiaci mali dostatok priestoru na splnenie súťažnej úlohy v moderne vybavenej učebni Kuliner centra, v ktorej pracovali s novými, modernými technológiami v gastronómii. 

Prvé kolo súťaže bolo anonymné. Úlohou bolo zaslať zostavené slávnostné menu a receptúry týchto jedál. Spomedzi 60 zaslaných prihlášok a receptúr náš žiak Christofer Kováč zo IV. H triedy  postúpil medzi 17 postupujúcich do semifinálového kola. Semifinále sa  konalo 14. februára 2023. Úlohou súťažiacich v semifinálovom kole bolo počas 4 hodín pripraviť štvorchodové slávnostné menu, ktoré sa skladalo z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Súťažiach hodnotila odborná, ale aj laická komisia v čele so šéfkuchárom pivovaru Bernard.  

Súťaž bola zaujímavá, ale mala aj nedostatky. Za hlavný nedostatok považujeme to, že sme sa nedozvedeli, na akom mieste sa náš súťažiaci Christofer umiestnil.  Súťažiacim, ktorí sa nedostali do finále, sa porota iba poďakovala za účasť. Súťažiacich predsa motivuje a posúva ďalej aj vedomosť o umiestení, aby na sebe mohli ďalej pracovať.    

My nášmu súťažiacemu ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy i seba na tejto medzinárodnej súťaži. Žiaka na súťaž pripravovala MOV Kaľamárová.

Mgr. Mária Kaľamárová

Možnosť uplatnenia v armáde

Po nepriaznivom období zapríčinenom epidémiou sa opäť obnovili vzťahy našej školy s Kasárňami SNP vo Zvolene. V stredu / 15. februára/ nás navštívilo 5 profesionálnych vojakov z uvedeného vojenského útvaru a pod vedením majora Mgr. Zdenka Baranca vysvetlili študentom 5.H a 4.Z, aké možnosti naša armáda ponúka záujemcom o vojenskú službu. Samozrejme, poskytli im aj informácie o podmienkach, fyzických testoch i prípadnom štúdiu. Žiaci sa dozvedeli, že aj profesijné zameranie získané na našej škole je vhodné pre uplatnenie sa vo vojenských zložkách. Sami sa aktívne zaujímali aj o možnosť štúdia na Akadémii ozbrojených síl generála M.R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Táto akcia nebola posledná a v blízkej budúcnosti sa uskutočnia ďalšie besedy, prednášky, do úvahy pripadá aj priama návšteva študentov v Kasárňach SNP. O týchto aktivitách budú záujemcovia včas informovaní zo strany vyučujúcich OBN.

Zlatý Valentín pre nás na Baileys Coffee CUP 2023

Znova Valentín. Znova barista. Znova súťaž. A teraz aj naše víťazstvo.

Dňa 14.2. 2023 sa v priestoroch Divadla Jozefa Gregora Tajovského uskutočnila súťaž organizovaná našou Strednou odbornou školou hotelových služieb a obchodu vo Zvolene. Nadviazali sme na súťaž z roku 2020.

Súťaž pod názvom Baileys Coffee CUP 2023 otvorila pani riaditeľka školy PeadDr. Helena Hrnčiarová. Hlavným sponzorom súťaže bol The Baileys Original. Súťaže sa zúčastnilo 16 škôl a z toho 27 študentov. Z názvu súťaže vyplývajú hlavné ingrediencie, ktoré študent mal povinnosť použiť v miešanom nápoji.  Súťažiaci mali na výber z dvoch druhov Baileys likéru,  a to Baileys likér Originál alebo Baileys de Luxe. Druhou surovinou bola káva a ostatné bolo na predstavivosti a chuťových pohárikoch študentov. Súťažilo sa v dvoch disciplínach. Prvou bola príprava 2 porcií espressa, 2 porcií cappuccina, ktoré mohli byť pripravené aj formou Latte Art.

Druhou disciplínou bolo miešanie voľného nápoja z povinných ingrediencií. Toto všetko sa odohrávalo pod odborným dohľadom deviatich porotcov. Predsedom poroty bol garant súťaže Stanislav Cibula. Študenti súťažili o celkové prvé tri miesta a o ceny za najlepšie üespresso, najlepšie cappuccino, najlepšie cappuccino LATTE ART, najlepšiu techniku, najlepšiu prezentáciu, najlepšieho nováčika a o cenu za najlepší Baileys nápoj.

Účastníci z rôznych kútov Slovenska mali možnosť bezprostredne konzultovať pracovné postupy priamo s porotcami, a tak si okrem diplomov, cien a darčekov odniesli najmä cenné rady a skúsenosti.

Ocenení boli:

1.miesto – Timotej Rudík – SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen - náš Timotej

2.miesto – Vanesa Tomaníková – Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

3.miesto – Natália Ivaničová –Súkromná hotelová akadémia, Banská Štiavnica

 

Ocenení za:

najlepšie espresso – Mário Janoško – SOŠ obchodu a služieb, Púchov

najlepšie cappuccino – Peter Krenžel– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Čadca

najlepšie cappuccino LATTE ART – Adam Vajda – Hotelová akadémia, Nitra

najlepšiu techniku – Tatiana Poláčková – SSŠ EDUCO, Námestovo

najlepšiu prezentáciu – Marco Fürješ– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

 

Najlepší nováčik:

1.miesto – Daniela Pokoraczka– SOŠ služieb, Levice

2.miesto – Alex Krpelan – SOŠ obchodu a služieb, Prievidza

3.miesto – Eliška Bytčánková – SOŠ obchodu a služieb, Čadca

Cenu za najlepší nápoj  The Baileys Irish Cream získal Timotej Budinský zo SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom.

 

Môže dostať milovník kávy na Valentína krajší darček? 

Podľa nás nie.

A barista určite nie.

Všetkým zúčastneným gratulujeme.

FOTOGALÉRIA na fb

Objektívom spolužiaka na fb

Valentínsky deň

Láska je súčasťou každého z nás a celý život jej venujeme značnú pozornosť. Deň sv. Valentína sa aj v našej škole niesol v duchu  náklonnosti, lásky, priateľstva a úcty k všetkým, ktorých nosíme vo svojich srdciach.

Tento láskyplný deň začal hitparádou valentínskych pesničiek, ktoré sa šírili priestormi našej školy. Počas prestávok si žiaci mohli kúpiť valentínske muffinky, ktoré pripravili šikovné ruky našich cukrárov. Svoju lásku či sympatie vyjadrovali žiaci prostredníctvom valentínskych pozdravov, ktoré boli následne doručené do rúk srdcu blízkym ľuďom. Spomienkou na tento deň boli aj spoločné zábery zvečnené v pripravenom valentínskom foto kútiku.

Po tretej vyučovacej hodine čakalo na našich spolužiakov milé prekvapenie v podobe romantického filmového predstavenia. Žiaci prvých a druhých ročníkov si mohli pozrieť film so svojimi triednymi učiteľmi v triedach a žiaci vyšších ročníkov spoločne v priestoroch telocvične.

Veríme, že sme spoločne v našej škole navodili krásnu romantickú atmosféru, odovzdanými valentínkami potešili srdiečka spriaznených duší a odovzdali kúsok lásky a dobra tým, ktorí to veľmi potrebujú.

Láska má veľa podôb, tvárí a chutí. Jedno je však isté. Odkedy je svet svetom, láska v ňom bola vždy súčasťou ľudských životov. Láska v 21. storočí má svoje špecifiká poznačené dobou, ale jej prapodstata sa nezmenila.

 

„Vo svete je viac hladu po láske a pochopení ako po chlebe.“

„Láskavé slová možno krátko a ľahko vysloviť, ale ich ozveny sú nekonečné.“

„Milovať znamená učiť sa odpúšťať.“

 

Študentský parlament

Design by: www.diablodesign.eu