SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Gastronomické Brno

V dňoch 13. a 14. februára 2023 sa gastronomickom centre Kuliner Plus v Brne konala súťaž pod názvom BernardChef 2023 v odbore kuchár junior. Súťaž bola vyhlásená pre kuchárov a študentov v odbore kuchár a jej cieľom bolo vyhľadať talenty a podporiť ich fortel, originalitu, tvorivosť a kreativitu.

Súťažiaci mali dostatok priestoru na splnenie súťažnej úlohy v moderne vybavenej učebni Kuliner centra, v ktorej pracovali s novými, modernými technológiami v gastronómii. 

Prvé kolo súťaže bolo anonymné. Úlohou bolo zaslať zostavené slávnostné menu a receptúry týchto jedál. Spomedzi 60 zaslaných prihlášok a receptúr náš žiak Christofer Kováč zo IV. H triedy  postúpil medzi 17 postupujúcich do semifinálového kola. Semifinále sa  konalo 14. februára 2023. Úlohou súťažiacich v semifinálovom kole bolo počas 4 hodín pripraviť štvorchodové slávnostné menu, ktoré sa skladalo z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Súťažiach hodnotila odborná, ale aj laická komisia v čele so šéfkuchárom pivovaru Bernard.  

Súťaž bola zaujímavá, ale mala aj nedostatky. Za hlavný nedostatok považujeme to, že sme sa nedozvedeli, na akom mieste sa náš súťažiaci Christofer umiestnil.  Súťažiacim, ktorí sa nedostali do finále, sa porota iba poďakovala za účasť. Súťažiacich predsa motivuje a posúva ďalej aj vedomosť o umiestení, aby na sebe mohli ďalej pracovať.    

My nášmu súťažiacemu ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy i seba na tejto medzinárodnej súťaži. Žiaka na súťaž pripravovala MOV Kaľamárová.

Mgr. Mária Kaľamárová

Možnosť uplatnenia v armáde

Po nepriaznivom období zapríčinenom epidémiou sa opäť obnovili vzťahy našej školy s Kasárňami SNP vo Zvolene. V stredu / 15. februára/ nás navštívilo 5 profesionálnych vojakov z uvedeného vojenského útvaru a pod vedením majora Mgr. Zdenka Baranca vysvetlili študentom 5.H a 4.Z, aké možnosti naša armáda ponúka záujemcom o vojenskú službu. Samozrejme, poskytli im aj informácie o podmienkach, fyzických testoch i prípadnom štúdiu. Žiaci sa dozvedeli, že aj profesijné zameranie získané na našej škole je vhodné pre uplatnenie sa vo vojenských zložkách. Sami sa aktívne zaujímali aj o možnosť štúdia na Akadémii ozbrojených síl generála M.R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Táto akcia nebola posledná a v blízkej budúcnosti sa uskutočnia ďalšie besedy, prednášky, do úvahy pripadá aj priama návšteva študentov v Kasárňach SNP. O týchto aktivitách budú záujemcovia včas informovaní zo strany vyučujúcich OBN.

Zlatý Valentín pre nás na Baileys Coffee CUP 2023

Znova Valentín. Znova barista. Znova súťaž. A teraz aj naše víťazstvo.

Dňa 14.2. 2023 sa v priestoroch Divadla Jozefa Gregora Tajovského uskutočnila súťaž organizovaná našou Strednou odbornou školou hotelových služieb a obchodu vo Zvolene. Nadviazali sme na súťaž z roku 2020.

Súťaž pod názvom Baileys Coffee CUP 2023 otvorila pani riaditeľka školy PeadDr. Helena Hrnčiarová. Hlavným sponzorom súťaže bol The Baileys Original. Súťaže sa zúčastnilo 16 škôl a z toho 27 študentov. Z názvu súťaže vyplývajú hlavné ingrediencie, ktoré študent mal povinnosť použiť v miešanom nápoji.  Súťažiaci mali na výber z dvoch druhov Baileys likéru,  a to Baileys likér Originál alebo Baileys de Luxe. Druhou surovinou bola káva a ostatné bolo na predstavivosti a chuťových pohárikoch študentov. Súťažilo sa v dvoch disciplínach. Prvou bola príprava 2 porcií espressa, 2 porcií cappuccina, ktoré mohli byť pripravené aj formou Latte Art.

Druhou disciplínou bolo miešanie voľného nápoja z povinných ingrediencií. Toto všetko sa odohrávalo pod odborným dohľadom deviatich porotcov. Predsedom poroty bol garant súťaže Stanislav Cibula. Študenti súťažili o celkové prvé tri miesta a o ceny za najlepšie üespresso, najlepšie cappuccino, najlepšie cappuccino LATTE ART, najlepšiu techniku, najlepšiu prezentáciu, najlepšieho nováčika a o cenu za najlepší Baileys nápoj.

Účastníci z rôznych kútov Slovenska mali možnosť bezprostredne konzultovať pracovné postupy priamo s porotcami, a tak si okrem diplomov, cien a darčekov odniesli najmä cenné rady a skúsenosti.

Ocenení boli:

1.miesto – Timotej Rudík – SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen - náš Timotej

2.miesto – Vanesa Tomaníková – Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

3.miesto – Natália Ivaničová –Súkromná hotelová akadémia, Banská Štiavnica

 

Ocenení za:

najlepšie espresso – Mário Janoško – SOŠ obchodu a služieb, Púchov

najlepšie cappuccino – Peter Krenžel– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Čadca

najlepšie cappuccino LATTE ART – Adam Vajda – Hotelová akadémia, Nitra

najlepšiu techniku – Tatiana Poláčková – SSŠ EDUCO, Námestovo

najlepšiu prezentáciu – Marco Fürješ– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

 

Najlepší nováčik:

1.miesto – Daniela Pokoraczka– SOŠ služieb, Levice

2.miesto – Alex Krpelan – SOŠ obchodu a služieb, Prievidza

3.miesto – Eliška Bytčánková – SOŠ obchodu a služieb, Čadca

Cenu za najlepší nápoj  The Baileys Irish Cream získal Timotej Budinský zo SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom.

 

Môže dostať milovník kávy na Valentína krajší darček? 

Podľa nás nie.

A barista určite nie.

Všetkým zúčastneným gratulujeme.

FOTOGALÉRIA na fb

Objektívom spolužiaka na fb

Valentínsky deň

Láska je súčasťou každého z nás a celý život jej venujeme značnú pozornosť. Deň sv. Valentína sa aj v našej škole niesol v duchu  náklonnosti, lásky, priateľstva a úcty k všetkým, ktorých nosíme vo svojich srdciach.

Tento láskyplný deň začal hitparádou valentínskych pesničiek, ktoré sa šírili priestormi našej školy. Počas prestávok si žiaci mohli kúpiť valentínske muffinky, ktoré pripravili šikovné ruky našich cukrárov. Svoju lásku či sympatie vyjadrovali žiaci prostredníctvom valentínskych pozdravov, ktoré boli následne doručené do rúk srdcu blízkym ľuďom. Spomienkou na tento deň boli aj spoločné zábery zvečnené v pripravenom valentínskom foto kútiku.

Po tretej vyučovacej hodine čakalo na našich spolužiakov milé prekvapenie v podobe romantického filmového predstavenia. Žiaci prvých a druhých ročníkov si mohli pozrieť film so svojimi triednymi učiteľmi v triedach a žiaci vyšších ročníkov spoločne v priestoroch telocvične.

Veríme, že sme spoločne v našej škole navodili krásnu romantickú atmosféru, odovzdanými valentínkami potešili srdiečka spriaznených duší a odovzdali kúsok lásky a dobra tým, ktorí to veľmi potrebujú.

Láska má veľa podôb, tvárí a chutí. Jedno je však isté. Odkedy je svet svetom, láska v ňom bola vždy súčasťou ľudských životov. Láska v 21. storočí má svoje špecifiká poznačené dobou, ale jej prapodstata sa nezmenila.

 

„Vo svete je viac hladu po láske a pochopení ako po chlebe.“

„Láskavé slová možno krátko a ľahko vysloviť, ale ich ozveny sú nekonečné.“

„Milovať znamená učiť sa odpúšťať.“

 

Študentský parlament

Stáž nemeckých praktikantov vo Zvolene sa už stala tradíciou

Od minuloročného júnového pobytu nemeckých praktikantov uplynulo približne pol roka a do Zvolena už po siedmy raz pricestovalo ďalších 5 praktikantov z partnerskej školy Staatliches berufsbildendes Schulzentrum Jena-Göschwitz spolu so svojimi vyučujúcimi (Jörg Missale, Petra Richter a Andrea Uhlmann) na 3-týždňovú odbornú stáž v rámci projektu Erasmus+.

Cieľom odbornej stáže žiakov z odborov hotelový pracovník, čašník a kuchár, ktorá trvala od 14.januára do 3.februára 2023, bolo zdokonaliť si odborné a jazykové zručnosti – komunikačnými jazykmi boli najmä nemčina a angličtina, no nemeckí žiaci sa počas krátkeho kurzu naučili spolu so slovenskými „spolužiakmi“ a vyučujúcimi p. Katarínou Halmovou a p. Vladislavom Bednárikom aj základy slovenčiny.

Odborná prax nemeckých žiakov prebiehala najskôr v škole – v odbornej učebni č.77 (kuchynke) pripravili pod odborným dohľadom p. vyučujúcej Amálie Nociarovej spolu s našimi žiakmi chutné 3-chodové slovenské menu, spolu s vyučujúcou p. Zuzanou Ťavodovou a našimi žiakmi trénovali flambovanie palaciniek a správnu techniku nosenia tanierov. V cukrárskej dielni spolu s MOV p. Tomášom Mihalčíkom pracovali s odpaľovaným cestom a vyrábali veterníky, v sladkej tematike pokračovali spolu s p. Vierou Sebíňovou zdobením sladkých karnevalových masiek karamelovými ozdobami. Časť stáže nemeckí žiaci absolvovali aj v školskej prevádzke odborného výcviku – v Hoteli Academic ich vyučujúca odborných predmetov p. Zuzana Ťavodová naučila správne namiešať Cézar šalát pri stole hosťa, vyskúšali si aj správne otváranie sektu. Okrem tréningu týchto odborných zručností absolvovali aj samotnú prax v kuchynskej prevádzke a v servise v Hoteli Academic pod vedením MOV p. Vladimíra Staššáka a p. Petra Chvojku.

Spolu s vyučujúcimi nemeckého jazyka (p. Beátou Mogišovou, p. Vladislavom Bednárikom, p. Katarínou Halmovou, p. Miroslavou Weissovou) vo voľnom čase spoznávali nielen Zvolen a jeho okolie, ale i ďalšie kúty Slovenska – postupne navštívili medené, strieborné a  zlaté banské mestá (Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica), pozreli si drevený artikulárny kostolík v Hronseku zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, absolvovali výlety na Krahule, na  Chopok v Nízkych Tatrách i túru okolo Štrbského plesa vo Vysokých Tatrách. Venovali sa aj športovým aktivitám – bowlingu, hre lasergame, plávaniu, pozreli si hokejový zápas slovenskej extraligy na zvolenskom zimnom štadióne.

Počas slávnostného záverečného večera v Hoteli Academic dňa 2.februára 2023 p. riaditeľka školy Helena Hrnčiarová odovzdala nemeckým praktikantom Europasy a certifikáty potvrdzujúce získané odborné a jazykové zručnosti.

Veríme, že sa našim nemeckým kamarátom u nás páčilo a pobyt na Slovensku pre nich zostane nezabudnuteľným zážitkom – súdiac aj podľa ich vlastných slov, že sa na Slovensko určite opäť radi vrátia.        

Beáta Mogišová

OKRESNÉ KOLÁ V CUDZÍCH JAZYKOCH

V dňoch 18. a 19.1.2023 sa uskutočnili okresné kolá olympiády v nemeckom a anglickom jazyku. Súťažné kolá opäť po 3 rokoch prebiehali prezenčnou formou a tak si žiaci mohli zmerať svoje vedomosti a zručnosti v čítaní s porozumením, počúvaní, rozprávaní, gramatike a v slovnej zásobe.

Našu školu v nemeckom jazyku reprezentovali títo žiaci:

Kategória 2A - Daniela Fáberová z II.A - 3.miesto a Júlia Tuhárská z II.A - 4.miesto
Kategória 2D - Vitalii Borets z III.A - 3.miesto

V anglickom jazyku nás opäť nesklamala žiačka IV.A triedy Nina Marková, ktorá v kategórii 2D získala 1. miesto a teda postupuje do krajského kola, ktoré sa bude konať 16.2.2023.

Všetkým zúčastneným ďakujeme a Ninke želáme, aby na krajskom kole „zlomila nohu“, pretože ak Angličania chcú zaželať niekomu veľa šťastia, povedia mu jednoducho „break a leg“.

Súťažilo sa aj na ADK

Žiaci našej školy v minulom roku nezaháľali a boli aktívni aj v predmete administratíva a korešpondencia.
Žiačky II. A triedy sa zúčastnili dvoch súťaži v tomto predmete.
Prvá súťaž sa konala 25.10.2022 pod názvom Talenty 2. ročníkov. Uskutočnila sa online a žiačky mohli zažiť súťažnú atmosféru. Víťazkami školského kola sa stali: D. Fáberová, S. Ďuricová, J. Tuhárska.
Najlepšie umiestnenie v rámci medzinárodného zastúpenia získala D. Fáberová.
Druhá súťaž s názvom Medzinárodná internetová súťaž ZAV – 100 – edice 2022 sa konala 5.12.2022.
Princípom súťaže bolo absolvovať 25 jednominútových odpisov textu. Víťazkami školského kola sa stali: N. Feketeová, J. Tuhárska a D. Fáberová. Najlepšie umiestnenie v medzinárodnej konkurencii získala N. Feketeová.

Bronzové aj cukrárky

            Piešťany nám priniesli bronz dvakrát. Najprv kuchári, potom cukrári.

            Dňa 17. januára 2023  v Piešťanoch sa konal 3. ročník postupovej celoštátnej súťaže žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl Skills Slovakia - Danubius GASTRO Junior CUP v odbore cukrár. Súťaž takisto organizovali SZKC a Štátny inštitút odborného vzdelávania pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu  Slovenskej republiky.

Našu školu zastupovali žiačky 2. ročníka Lucia Potkányová a Karin Cibuľová. Ich úlohou bolo upiecť 6 kusov moderných dezertov ECLAIRS podľa vlastného výberu. Povinnou surovinou bola smotana Stand&overun - Debic z produkcie spoločnosti Accom Slovakia a čokoláda Callebaut z produkcie spoločnosti Zeus Braun. Na upečenie a dekorokanie mali súťažiaci 120 minút. Celú prípravu sledovala a hodnotila odborná porota. Naše dievčence si počínali veľmi dobre. Umiestnili sa v bronzovom pásme.                        

Žiačkam gratulujeme za vzornú reprezentáciu školy a veríme, že prinesú sebe i škole ďalšie a ďalšie ocenenia. 

Design by: www.diablodesign.eu