FOURFEST 2023 A NAŠE VÝHRY
Aká by mala byť vaša vytúžená dovolenka? Aktívna, exotická, domáca, pohodová, luxusná?
Práve MOJA VYTÚŽENÁ DOVOLENKA bola ústrednou témou 14. ročníka medzinárodného festivalu krajín V4 FOURFEST- EUROAKADEMIK GASTRO 2023, ktorý sa konal 18.5.2023. Tradičná súťaž organizovaná Banskobystrickým samosprávnym krajom a SOŠ hotelových služieb v Rimavskej Sobote bola aj tento rok zaujímavým súťažným aj kultúrnym podujatím. Zúčastnilo sa jej takmer 170 súťažiacich z 36 škôl zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Súťažili v rôznych oblastiach a kategóriách. Našu školu reprezentovali viacerí žiaci a zapojili sa hneď do niekoľkých disciplín.
Boli všade a žali úspech za úspechom. A tu sú výsledky.
V odbore KUCHÁR nás reprezentoval žiak III.H triedy Roman Šuchma. Jeho úlohou bolo v časovom limite 60 minút pripraviť moderné jedlo pre dve osoby, kde základnou povinnou surovinou bol filet z lososa o hmotnosti 200g. Okrem základnej suroviny bolo povinnosťou použiť olej značky JUVAMED. Hodnotiaca komisia bola zložená z odborníkov z praxe. Kritériá hodnotenia boli prísne, veď predsa kvalita tepelnej úpravy je základom spokojnosti hosťa. Predmetom záujmu hodnotiacej komisie bolo využitie moderných pracovných postupov a kulinárskych úprav. Roman pod prísnym dohľadom certifikovaných komisárov si počínal veľmi dobre. Spomedzi 21 súťažiacich sa umiestnil v zlatom pásme a nakoniec bol vyhlásený aj ako absolútny víťaz súťaže.
V súťaži SOMELIÉROV, ktorej odborným garantom bola Asociácia someliérov Slovenskej republiky a sponzorom súťaže Víno Matyšák, súťažilo 10 mladých someliérov z piatich škôl zo Slovenska. Nás zastupovali Viktória Bariaková z triedy V.H a Martina Štefková z triedy III.H. Súťaž bola rozdelená na 2 časti. Prvá časť pozostávala z písomného testu, ktorý obsahoval otázky z vinárskeho zákona a z vedomostí, ktoré majú žiaci ovládať z učebných osnov hotelových akadémií. Druhá časť bola praktická a žiaci preukazovali svoje zručnosti pri stole hosťa, čiže dekantáciu červeného vína v časovom limite 8 minút. Pri každom súťažiacom hodnotili zručnosti dvaja porotcovia. Do finále postupovali prví štyria súťažiaci, ktorí dosiahli najlepšie výsledky z písomnej a praktickej časti. Finále pozostávalo zo servisu šumivého vína. Žiaci mali na prezentáciu, servis a dodržiavanie pravidiel pri servírovaní časový limit 6 minút. Veľmi pekné výsledky dosiahla Viktória Bariaková, ktorá sa prebojovala až k otváraniu šumivého vína a zo štyroch finalistov obsadila krásne 2. miesto.
V súťaži BARISTA za naše farby medzi 20 súťažiacimi bojovali žiaci zo IV. H, a to Marco Furješ, Timotej Rudík a Michaela Hanesová. Súťažiaci mali 10 min. na prípravu pracoviska. V priebehu ďalších 10 min. mal každý súťažiaci pripraviť a predložiť dvom chuťovým komisárom 2 espressa, 2 cappuccina, 2 rovnaké voľné nápoje podľa vlastného výberu inšpirované Mojou vytúženou dovolenkou. Povinou ingredienciou bol sirup od spoločnosti Vlčie sirupy. Ostatné ingrediencie už boli na kreativite súťažiacich. Každého súťažiaceho pri príprave nápojov sledovala a hodnotila technická komisia. Hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom a mlynčekom, správne extrahovanie a objem espressa, spôsob speňovania mlieka, čistota a hygiena na pracovisku, organizácia práce, dodržanie časového limitu. Chuťová komisia hodnotila kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, arómu, použitú techniku, kreativitu, vystupovanie, slovnú prezentáciu nápoja. Všetci traja podali veľmi dobrý výkon, Michaela získala cenu za najlepšie klasické cappuccino a Marco sa celkovo sa umiestnil na prvom mieste.
V súťaži BARMANOV ukázal svoje zručnosti náš Radko Melicherík, žiak triedy V.H. Jeho úlohou bolo namiešať štyri porcie nápoja s použitím povinných ingrediencií - Nicolaus Chocolate vodka a produkt Giffard od spoločnosti St.Nicolaus - v časovom limite 7 minút. Pri hodnotení porotcovia prideľovali body za hygienu, presnosť, techniku, chuť, celkový dojem a servis nápoja. Radko si meral svoje sily s 20 mladými barmanmi Slovenska a Českej republiky.
Neprišiel domov s medailou, ale určite nadobudol nové inšpirácie a vedomosti v oblasti miešania nápojov, dekorácie a servisu.
V odbore ČAŠNÍK nás zastupovali Štefánia Kremnická a Barbora Ľuptáková z triedy IV.H. V časovom limite 90 minút mali dvojčlenné družstvá pripraviť slávnostnú tabuľu s rovnomennou tematikou celého festivalu Moja vytúžená dovolenka. Slávnostná tabuľa pozostávala z kuvértu pre 2 osoby. Súčasťou súťaže bola aj ústna obhajoba. Hodnotil sa celkový vzhľad a osobná hygiena súťažiacich, správnosť zostavenia menu, správnosť zvoleného inventára a celkový vzhľad tabule. Dievčatá podali veľmi dobrý výkon, no neumiestnili sa. Súťažilo 32 súťažiacich zo 16 rôznych odborných škôl z celého Slovenska a Poděbrad.
Z odboru KADERNÍK to boli Samuel Illeš z triedy II.M a Kristína Kuchárová z triedy III.M. Kristína česala dámsky koktailový účes na leto-drdol. Bol ako stvorený na večerné posedenie v príjemnej spoločnosti. Hoci sa neumiestnila na pódiu, v konkurencii 20 súťažiacich obstála veľmi dobre. Samo tvoril módny pánsky športový účes. Spomedzi desiatich súťažiacich si za svoj výkon odniesol bronzovú medailu.
Súťažiaci v odbore KOZMETIK museli zvládnuť večerné líčenie na letnú párty. Výkony súťažiacich hodnotili medzinárodne uznávaní odborníci - Alexander Sokolov, Renáta Lenčéšová a iní. Školu reprezentovala Romana Kiapešová z triedy IV.Z. Svoju modelku Alexandru premenila na dokonale upravenú femme fatale, ktorá by zaujala na ktorejkoľvek párty. Romanina práca, jej originalita, prevedenie a precíznosť, očarili aj porotu a Romana si z Rimavskej Soboty odniesla ocenenie za 1. miesto.
Podujatie FOURFEST prekročilo svojím rozsahom hranice regiónu a spojilo odborné školy krajín V4. Sme radi, že naši žiaci obstáli medzi konkurenciou a ukázali svoje zručnosti. Všetka sláva patrí víťazom, ale aj žiakom bez umiestnenia. Účasť na súťažiach posúva k vyššej odbornosti všetkých.
Za kvalitnú reprezentáciu školy ďakujeme súťažiacim, ale aj majstrom odborného výcviku za obetavosť, s akou sa žiakom venujú počas štúdia.
>
>