SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Bronz na Žilinskej gastronomickej jeseni

Dňa 26. októbra 2023 Hotelová akadémia v Žiline privítala na súťaži pod názvom Žilinská gastronomická jeseň okrem našich cukrárov aj našich kuchárov.

V kategórii kuchár junior nás zastupoval žiak Leo Redlinger a jeho  pomocník  Roman Šuchma. Obidvaja sú žiakmi štvrtého ročníka hotelovej akadémie, takže skvelo reprezentovali aj tento odbor.

Súťaž spočívala v príprave predjedla, ktoré si súťažiaci mohol priniesť a naservírovať  na tanier, a v príprave hlavného jedla pre dve osoby, ktoré varil na živo pred hodnotiacou porotou. Hlavnými  surovinami pri príprave hlavného jedla  boli mladé kuriatko a plody lesa. Chutné a moderné jedlo mal vyčariť v časovom limite 50 minút. Náš Leo v tejto kuchárskej súťaži súperil  so 14 kuchármi juniormi. Skončil na krásnom treťom  mieste a získal bronzovú medailu.

Veríme, že svoje kuchárske umenie bude preukazovať aj na ďalších súťažiach a že bude stúpať vyššie a vyššie na stupni víťazov.

Žilinská gastronomická jeseň 2023

 Našim cukrárom sa darí. Po súťaži GASTRO CUP  2023 v Banskej Bystrici a Najkrajšej torte Slovenska  v Púchove pocestovali do Žiliny.

 Svoje zručnosti ukázali na ďalšej gastro súťaži pod názvom Žilinská gastronomická jeseň 2023, ktorú organizuje Hotelová škola v Žiline a ktorá prebiehala 26. októbra 2023.

 Našu školu reprezentovali dve cukrárky, žiačky druhého ročníka.

  V kategórii C/1 nás zastupovala Alžbeta Vandáková,  ktorá pripravila 3 rôzne tanierové dezerty na tému Jeseň a získala krásne 4. miesto.

  V kategórii C/2 cukrárska artistika súťažila Alena Voskárová.  Jej 3D exponát z modelovacej hmoty, bielej čokolády a burizónovej hmoty tiež na tému Jeseň jej priniesol významný kov – bronz.

 Tešíme sa, že náš odbor cukrár znova krásne prezentoval školu. Súťažiacim gratulujeme a veríme, že pôjdu znova a znova reprezentovať seba i svoju školu.      

Deň zdravej výživy na Podborovej

„Len vďaka chorobe poznáme cenu zdravia.“ Hérakleitos

16.októbra si každoročne pripomíname Svetový deň zdravej výživy.

Správna výživa sa významnou mierou podieľa na našom zdravotnom stave, ovplyvňuje kvalitu a dĺžku života a je hlavnou podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení.

Keďže výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie a emocionálny stav jedinca, je našou povinnosťou šíriť medzi žiakmi hodnoty týkajúce sa zdravej životosprávy nielen na teoretickom a praktickom vyučovaní, ale aj prostredníctvom zaujímavého podujatia, ktoré sme zorganizovali 19.10.2023 v priestoroch školy na 1. poschodí v oddychovej zóne.

Vydarené podujatie zorganizovali a pri realizácii pomáhali vyučujúce odborných predmetov Ing. Sotáková Žaneta, Ing. Sečkášová Eva, Mgr. Amália Nociarová, Bc. Sebíňová Viera a Ing. Ťavodová Zuzana. MOV Mgr. Kaľamárová Mária spoločne so žiačkami hotelovej akadémie z II.H triedy Elou Adelou Mesárošovou, Natáliou Pentekovou, Petrou Kováčovou, Sofiou Mahdalovou a Timeou Sáčkovou pripravili chutné a najmä zdravé pokrmy, ktoré všetci žiaci a zamestnanci školy mali možnosť ochutnať a dozvedieť sa tak o možnostiach zdravšieho stravovania s použitím kvalitných a lokálnych surovín.  

Tím šikovných rúk vytvoril z množstva zdravých surovín jedinečné kreácie. Veľký úspech zožali cookies z ovsených vločiek a sušeného ovocia, tvarohovo-šošovicové guľky, mafiny z tofu a cukety, pohánkové palacinky, bryndzovo-pohánkové guľky, mrkvový koláč, šošovicové karbonátky, mozzarelové vežičky, cuketové chipsy s cesnakovým dresingom, kuracie stripsy v ovsených vločkách, kuracie rillettes, humus, zeleninový šalát, paradajky a uhorky plnené tvarohom, rôzne variácie lokálnych syrov a variácie chuťoviek ako cesnaková, pažítková, francúzska, mexická, cícerová, gazdovská, avokádová.

Všetky dobroty sme pre našich žiakov a kolegov zabezpečili vďaka sponzorom: Koliba, Mliekareň Zvolenská Slatina, Lieskovský farmárik, Zlatý vŕšok, Lunter, Bell Zvolen, Billa, DM drogéria, COOP Jednota, Metro, Glóbus, Vezopax.  Za ich nezištné sponzorské dary im patrí veľké poďakovanie.

Okrem možnosti ochutnať pestrú a zdravú stravu a konzultáciám s výživovou poradkyňou zo spoločnosti Natur House si naši žiaci preverili svoje vedomosti a prehľad o zdravom spôsobe života vo vedomostnom kvíze. Do kvízu sa zapojilo vyše 100 žiakov. Z celkového počtu zúčastnených sa vylosovalo 6 žiakov, ktorí sa  tešili z kvalitných cien v podobe výrobkov od našich sponzorov.

Sofia Vlačuhová, Laura Dunková, Barbora Berkyová, Paulína Mojžišová, Viktória Štípalová, Petra Laciaková, Denisa Sýkorová, Nina Ivanová žiačky študijného odboru obchodný pracovník prezentovali a odborne vysvetľovali prínos a využitie zdravých surovín a produktov od našich sponzor svojim spolužiakom. Veríme, že ich výklad motivoval všetkých zúčastnených k zdravému spôsobu života a k zdravému stravovaniu.

Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa nabudúce.

 

 

 

 

Vstupná brána do sveta mixológie – Základný barmanský kurz
V termíne od 10. do 13. októbra 2023 sa v priestoroch našej školy opäť organizoval základný barmanský kurz pre žiakov gastronomických odborov. Kurz bol vedený Ing. Jozefom Rothom, akreditovaným lektorom s licenciou SkBA.

Žiaci si obohatili svoje teoretické vedomosti v oblasti receptúr a základných ingrediencií rôznych svetovo známych kokteilov. Zoznámili sa s novými trendami v miešaní a naučili sa rozpoznať kvalitné suroviny na prípravu moderných alko a nealko nápojov. V praktickej časti kurzu žiaci jednotlivé kokteily pripravovali a zároveň ich aj degustovali. V závere kurzu žiaci zložili záverečné skúšky a po ich zvládnutí si prevzali certifikáty o absolvovaní základného barmanského kurzu. Tento kurz bol pre nich vstupnou bránou do úžasného sveta mixológie, v ktorom je potrebné sa neustále vzdelávať a venovať pozornosť najnovším trendom. Veríme, že mnohí z absolventov tohtoročného kurzu zostanú nadšení pre barmanské remeslo a už teraz plánujú rozvíjať svoje nadobudnuté zručnosti ďalej formou kvalitných kurzov, ktoré im škola rada poskytne v spolupráci s akreditovanými lektormi.

Najkrajšia torta Slovenska 2023

12.október 2023 sa niesol v duchu Najkrajšej torty Slovenska. Už tradične sa pod rovnomenným názvom konal 11. ročník súťaže cukrárov v Púchove.  Súťaž každoročne vyhlasuje Klub cukrárov SZKC pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. Téma súťaže bola dobrovoľná a mladí cukrári mali otvorené dvere pre svoju šikovnosť, zručnosť a fantáziu.Našu školu v kategórii K2 - junior – do 21 rokov zastupovala žiačka Michaela Gondeková z II.P triedy. Jej úlohou, ako aj ďalších súťažiacich, bolo pripraviť tortu s hmotnosťou od 3 do 10 kg. Miška vytvorila tortu na detskú oslavu pod názvom Čarovný les. Torta bola pripravená z korpusu z ťažkej šľahanej hmoty s kakaom, ktorý bol naplnený maslovým krémom s gaštanovým pyré, celé to dopĺňalo malinové coulis.

Porota hodnotila originalitu, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov a  viacerých technológií zdobenia, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem a,  samozrejme, dodržanie časového limitu, hygienických zásad, čistotu a prezentáciu.

Miška uspela veľmi dobre a získala striebornú medailu, vo svojej kategórii sa celkovo umiestnila na 3. mieste. Okrem tohto ocenenia si niesla domov aj špeciálnu cenu – Cenu primátorky mesta Púchov.

Z jej úspechu boli spokojní všetci: Miška, pani učiteľka Viera Sebíňová, ktorá žiačku na súťaž pripravovala, cukrári i celá škola. 

KABU  - školský internát

Medzi najobľúbenejšie akcie školského internátu patrí KABU. Imatrikulácie našich prvákov sa uskutočnili 10. 10. 2023 v priestoroch školského internátu. Na KABU sa zúčastnili takmer všetci prváci pre ktorých pripravili program starší žiaci. Prváci súťažili  v individuálnych aj v skupinových úlohách. Menej úspešných žiakov v úlohách  "odmenila porota šľahačkou". Žiaci si imatrikulácie užili a na záver sa zabavili na diskotéke.

Európsky deň jazykov – 26. september

 Zrkadielko, zrkadielko, povedz mi, ktorý jazyk je najkrajší na svete?

Tak po odpovedi na túto otázku  pátrali v uplynulom týždni aj žiaci našej školy na hodinách cudzích jazykov. Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý sa každoročne oslavuje 26. septembra, pripravili učitelia pre žiakov rôzne hry, jazykolamy, porekadlá, kvízy. Jazykovú rôznorodosť Európy spoznávali aj na jazykovej ceste naprieč Európou, ktorá im sprostredkovala nie len základné informácie o jazyku vo vybranej krajine, ale poskytla im možnosť naučiť sa kľúčové slová v rôznych európskych jazykoch. A na konci tejto cesty sme sa utvrdili v tom, že cudzí jazyk je naozaj kľúč do iného sveta a novej kultúry.

Prekvapením pre žiakov bola aj rozhlasová relácia, v ktorej sa žiakom prihovárala podarenou slovenčinou naša zahraničná lektorka Kristen z americkej Atlanty.

 

 

PRVÉ ÚSPECHY  V TOMTO ŠKOLSKOM ROKU na súťaži  GASTRO CUP 2023

Nedávno zazvonil prvýkrát školský zvonec v tomto roku a my už máme prvé krásne úspechy  v gastro odboroch.         

Úspešní sme boli na VII. ročníku súťaže Banskobystrický GASTRO CUP 2023, ktorá sa konala dňa 22. septembra 2023 v priestoroch Hotela Národný dom v Banskej Bystrici. Súťaž organizoval Banskobystrický klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov aj pod názvom  Memoriál Jána Michnu.  

Našu školu zastupovali odbory kuchár a cukrár.

Žiak Stanislav Stankovič zo IV.G triedy nás reprezentoval v kategórii kuchár junior- varenie na živo. Jeho úlohou bolo v časovom limite 60 minút pripraviť dve porcie moderného inovatívneho teplého pokrmu. Základnou surovinou bol  pstruh dúhový. Súťažiaci museli najskôr pstruha očistiť (umyť, zbaviť šupín), vykostiť, opracovať a až potom z neho pripraviť jedlo. Súťažné jedlá hodnotila komisia, ktorá bola zložená z  členov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na čele s pánom Vozárom. Hodnotiaca komisia sledovala prácu žiaka počas celej prípravy. Nehodnotila len vzhľad, uloženie na tanieri, chuť pokrmu, ale aj využitie surovín, hygienu, techniku a pracovné zručnosti súťažiaceho. Stanislav Stankovič sa umiestnil na druhom mieste a získal striebornú medailu.

Odbor cukrár sa tiež nedal zahanbiť. V súťaži Poézia v gastronómii naša škola súťažila

v dvoch kategóriách juniorov. Žiačka Lenka Čavojová z III.E musela pripraviť tri individuálne dezertné taniere pre jednu osobu, každý tanier mal byť inej chuti. Využila chuť  vanilky, čokolády, karamelu, orieškov, jedlých gaštanov a získala striebornú medailu a Cenu absolútneho víťaza celej súťaže. Žiačka Lilly Urbanová z II. E zasa  musela pripraviť štyri druhy mini dezertov pre 5 osôb rôznej chuti. Získala síce iba diplom za účasť, ale  odišla zo súťaže s mnohými skúsenosťami.  

       Za krásne striebra a Cenu absolútneho víťaza ďakujeme nielen našim šikovným žiakom, ale aj majstrom odbornej výchovy, p. Michalovi Donovalovi za kuchárov a  Bc. Tomášovi Mihalčíkovi za cukrárov. Prajeme im veľa tvorivosti, práce na sebe a chuti naberať skúsenosti  a zručnosti v ďalších súťažiach.