Finále súťaže Skills Slovakia - Junior GASTRO CUP
Od 15. a 16. januára 2024, kedy Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a Štátny inštitút odborného vzdelávania pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky zorganizovali v Piešťanoch 13. ročník postupovej celoštátnej súťaže žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl v odboroch kuchár a cukrár Skills Slovakia Gastro Junior Metro Cup, ubehlo už niekoľko mesiacov.
Naši žiaci v kategóriách kuchár a cukrár vtedy získali pódiové umiestnenia a zabezpečili si spomedzi 16-tich súťažiacich stredných odborných škôl zaslúžený postup do finálového kola, ktoré sa konalo 11.04.2024 v Bratislave počas medzinárodného veľtrhu gastronómie a cestovného ruchu Danubius Gastro v Incheba Expo Aréne.
V kategórii kuchár nás reprezentovali žiaci 4. ročníka študijného odboru hotelová akadémia Leo Redlinger a Roman Šuchma. V kategórii cukrár našu školu reprezentovali žiačky 2. ročníka učebného odboru cukrár Lilly Urbanová a Alena Voskárová.
Do finále sa dostalo len 6 najlepších tímov z celého Slovenska v obidvoch kategóriách. Porota zložená z tých najpovolanejších odborníkov v gastronómii a cukrárskej výrobe hodnotila súťažné jedlá a zákusky na základe vopred známych a prísnych kritérií.
Kuchársky súťažný tím mal za úlohu pripraviť tri porcie teplého alebo studeného predjedla a tri porcie moderného a inovatívneho teplého pokrmu s dvomi prílohami, všetko v časovom limite 150 minút. Povinná surovina pre súťažiacich bola ryba – sumček africký.
Súťažná úloha pozostávala z filetovania a maximálneho využitia celej ryby a samotnej prípravy dvoch samostatných jedál z nej. Hodnotila sa hygiena a BOZP pri práci, dodržiavanie gastronomických pravidiel, kombinácia tepelných úprav, nápad a kreativita pri kombinácii surovín a mnohé iné kritériá, ktoré nakoniec rozhodli o tom, že si náš skvelý súťažný tím pod vedením MOV Mgr. Márie Kaľamárovej odniesol fantastický výsledok v podobe 2.miesta. Porotu si naši chlapci získali najmä čistou prácou a pestrou farebnou prezentáciou súťažných jedál v podobe teplého predjedla s názvom Rybacia rolka, špargľové variácie, holandská omáčka a hlavného jedla s názvom Balotínka zo sumčeka, hráškové pyré, tartaletka, omáčka velouté.
Naše šikovné cukrárky mali za úlohu pripraviť 6 ks moderných rezov zložených z minimálne štyroch vrstiev, kde základ tvoril pečený korpus. Rez musel obsahovať minimálne tri chuťové zložky a musel byť na povrchu zdobený, to všetko v časovom limite 120 minút. Povinné suroviny múčnika boli čokoláda Callebaut a syr Lučina. Základným mottom cukrárskej súťažnej úlohy bolo pripraviť rez ako osvedčenú klasiku s nádychom moderného.
Aj táto kategória bola hodnotená na základe vopred známych a prísnych kritérií, ako napríklad sezónnosť použitých surovín, kombinácia surovín, tvar rezu, váha a veľkosť výrobkov, nápad, kreativita a kombinácia farieb, celkový dojem a, samozrejme, chuť.
Dievčatá sa pod vedením MOV Bc. Viery Sebíňovej so svojím múčnikom Čierno-biele pokušenie s mangovo-malinovým srdcom umiestnili v bronzovom pásme.
Obidvom súťažným tímom srdečne gratulujeme a majsterkám odborného výcviku, ktoré súťažiacich pripravovali, z celého srdca ďakujeme a vážime si ich zodpovednú a náročnú prácu s talentovanými žiakmi.
Ich obetavá práca a námaha sa totiž premenila na úspech v podobe medailí a umiestnení. Čo si však vážime viac, je to, že ich snaha odovzdať svoje vedomosti je najviditeľnejšia v zručnostiach našich žiakoch, ktorí sa pripravujú na svoje budúce povolanie.
>
>