SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Po stopách britských moreplavcov

Ovládať cudzí jazyk a komunikovať v ňom je základ pre akékoľvek povolanie v službách. Aj preto sme radi, že sa našim pedagógom podarilo zorganizovať zahraničný jazykovo-poznávací zájazd do  Spojeného kráľovstva.

JUNIORSKÁ TORTA ROKA 2025 - JARNÁ POÉZIA

S prvými teplejšími lúčmi slnka prichádza jar. Práve prebúdzajúca sa príroda, kvety a zvyky sa stali ústrednou témou 4. ročníka cukrárskej súťaže s medzinárodnou účasťou o JUNIORSKÚ TORTU ROKA. Súťaže sa zúčastnili dve žiačky z odboru cukrár, cukrárka -  Katka Oláhová a Alenka Voskárová (III.E).  

Ekonomická olympiáda
 
 
Dňa 3. februára 2025 sa na pôde Ekonomickej fakulty UMB uskutočnilo krajské kolo Ekonomickej olympiády. 
Konkurencia bola veľmi veľká, pretože z viac ako 13 800 súťažiacich postúpilo do tohto kola 800 najlepších a my sme radi, že medzi nimi boli aj naši žiaci: Natália Todáková z 3.A, Júlia Tuhárska a Simona Ďuricová zo 4.A a chlapcov zastupoval Timotej Vondrák z 2.A. A práve jemu sa aj najviac darilo, Timotej skončil na 29. mieste, Júlia bola 31., Simona 70. a Natália sa umiestnila na 77. mieste.
 
Blahoželáme!
Dušan Krsek

Najlepšie espresso na BARISTA JUNIOR

19. marca 2025 sa v Nových Zámkoch konala baristická súťaž BARISTA JUNIOR 2025. Organizátorom 15. ročníka tejto súťaže bola Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu a garantom súťaže Škola baristu, pod vedením Stanislava Cibuľu.

Našu školu na podujatí reprezentovali Laura Bergnachtová a Viktória Oláhová.  Pre obidve žiačky to bola ich druhá baristická súťaž. Napriek tomu, že nemajú vela skúseností zo súťaží, v silnej konkurencii 26 žiakov z 12  stredných škôl z celého Slovenska získala nakoniec Laura cenu NAJLEPŠIE ESPRESSO.  Ani Viktória sa rozhodne medzi skúsenými baristami nestratila, aj keď sa neumiestnila na pódiu.  

Žiačkam ďakujeme za krásnu a úspešnú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov pri ďalších súťažiach. Poďakovanie patrí aj majstrom odborného výcviku za prípravu žiačok.

Bronzoví kuchári  z METRO KUCHÁRSKEHO PÄŤBOJA

20. marca 2025 v Banskej Bystrici vrcholil METRO KUCHÁRSKY PÄŤBOJ. Vo finálovom celoslovenskom kole nás reprezentovali žiaci Tomáš Krnáč a Samuel Štrbík z III.H, Tomáš Mlynár z II.G, Dmitri Kanashkin z III.E. Okrem Zvolena vo finále zabojovalo päť ďalších škôl: Hotelová akadémia zo Žiliny, SOŠ obchodu a služieb zo Žiaru nad Hronom, bratislavská Súkromná SOŠ Gastroškola, SOŠ podnikania v remeslách a službách zo Senice a SOŠ hotelová z Vysokých Tatier.

JOB SHADOWING

Ak chceme svojim žiakom odovzdávať kvalitné vzdelanie, musia sa odborne posúvať aj naši pedagógovia a majstri odborného výcviku.  Aj preto využila škola možnosť zapojiť sa do  programu Erasmus+ Job Shadowing, ktorý sa konal od 17. marca 2025 do 21. marca 2025.

Pre skupinu štyroch pedagogických zamestnankýň  Evu Wahlandtovú, Amáliu Nociarovú, Zuzanu Sliacku, Michaelu Lúštikovú a pani riaditeľku Helenu Hrnčiarovú znamenal pobyt v talianskom Bergame unikátnu príležitosť  sledovať, zažiť a zapojiť sa do pracovného dňa v niekoľkých prevádzkach.

p.Sliacka a p. Nociarová sa zúčastnili príprav na Veľkú noc vo vychýrenej cukrárni St. Anna pasticceria, kde sa aktívne zapojili do prípravy tradičných talianskych dezertov. P. Nociarová sa zapojila aj do prác v kuchyni reštaurácie Ol Giopi e la Margi.

Zážitkom bola aj exkurzia v malej rodinnej výrobni cestovín Pastificio Benedetti, kde sa denne vyrobí viac ako 25 rôznych druhov v celkovom objeme 1000-1500kg. Táto prevádzka zásobuje reštaurácie v celej Lombardii a úzko spolupracujú s najlepšími šéfkuchármi. Zaujímavé bolo aj nazrieť na výrobu kornútkov v rodinnej firme Ostificio Prealpino.

Veľmi pútavou bola prehliadka školy s podobným zameraním ako je tá naša - ISB Torre Boldone. Prehliadka bola spojená s pútavou interaktívnou  prednáškou o rôznych formách prípravy kávy. Viedol ju učiteľ odborných predmetov Fiorenzo Colombo, ktorý v roku 2021 získal od ABI Talianskej barmanskej asociácie prestížne ocenenie profesionál roka.

Kroky našich vyučujúcich viedli aj do mestečka Grumello del Monte v provincii Lombardia a Trescore Balneario v údolí Cavallina, kde navštívili rodinné vinárstva známe jedinečnou  kvalitou produkcie.

Na záver pobytu ešte vyučujúce navštívili malú farmu Azienda Agricola Rota Ilario vo Val Brembilla, kde sa produkujú výrobky z kozieho mlieka.

A aby nebol ich pobyt v Taliansku len o vzdelávaní, navštívili aj historické centrum mesta Bergamo - Citta Alta.

JOB SHADOWING je prepojenie vzdelávania s realitou trhu práce. A keďže kvalitné odborné vzdelávanie  spojené s potrebami praxe patrí medzi priority našej školy, vedenie školy a pedagógovia sa pravidelne zapájajú do aktivít a hľadajú rôzne inovácie na pôde vzdelávania.

Design by: www.diablodesign.eu