SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Exkurzia do NRSR a Múzea holokaustu v Seredi

Po krátkej minuloročnej prestávke vyučujúci OBN opäť zorganizovali exkurziu do Múzea holokaustu v Seredi, ktorú tradične spojili aj s návštevou NRSR v Bratislave. Uskutočnila sa v 11.11. 2024 . Zúčastnilo sa jej 43 žiakov z rôznych tried. Ako sa už stalo zvykom, dopravu zabezpečil pán Dušan Holík svojím autobusom.

              V Seredi si študenti prezreli areál slúžiaci v období 2. svetovej vojny ako zberný tábor pre Židov. Bola to akási prestupná stanica medzi svojím domovom a „fabrikami smrti“ na území vtedajšieho Poľska alebo Nemecka. Sprievodca študentom pútavým spôsobom priblížil kruté podmienky tábora, prezreli si výrobné dielne, priestory, kde boli väzni v neľudských podmienkach ubytovaní, vagón, akými ich prevážali zo Serede do Osvienčimu, Sobiboru a iných koncentračných táborov. Veľmi smutne pôsobili premety, ktoré po odvezených Židoch zostali, napr. kočíky, hračky, topánky.

              V Bratislave si žiaci mohli popozerať vonkajšie priestory zámku, záhrady, následne aj  celú NRSR. Škoda len, že nevľúdne a hmlisté počasie neumožňovalo výhľad z kopca na mesto.  Sprievodca  okrem krátkej histórie nášho parlamentu vysvetlil podstatu legislatívneho procesu, zúčastnení si mohli pozrieť rokovaciu sálu, rôzne exponáty na prízemí budovy, samozrejme, na vlastné oči mohli vidieť aj bezpečnostné opatrenia pri vstupe v podobe skenera a ochranky.

              Príjemným záverom celej akcie bol voľný program v Ikei a Avione a večerný odjazd domov.

Strieborná a bronzová žatva na Interbeauty 2024

Kozmetický veľtrh Interbeauty už tradične prináša na jeseň dva dni plné líčenia, starostlivosti o vlasy, úpravy nechtov a kreativity. Návštevníkom predstavuje rôzne kozmetické novinky a produkty pre krásu a zdravý životný štýl. Okrem toho sa výstavisko Incheby stáva priestorom, kde svoje zručnosti a kreativitu ukážu mladí žiaci odborov kaderník, kozmetik, vizážista.

Aj tento rok sa  8. novembra 2024 v Bratislave stretli na súťažnom pódiu desiatky študentov zo škôl na Slovensku i v zahraničí. V  kadernícko-vizážistickej súťaži ZLATÉ NOŽNICE si účastníci zmerali sily vo viacerých kategóriách. Novinkou bola tento rok  mimoriadne trendy disciplína, a to zapletanie copíkov – braiding. Naši žiaci nemohli na tomto podujatí chýbať a súťažili vo viacerých kategóriách.

V oblasti mejkapu a vizáže sme sa zapojili do súťaže s tematikou Umelá inteligencia (AI), kde mali súťažiaci za úlohu vytvoriť originálne líčenie inšpirované modernými technológiami a futuristickým dizajnom. Školu reprezentovali Lenka Petrincová a Tamara Malčeková z III.Z triedy.  Porota pozitívne hodnotila prevedenie a precíznosť mejkapu. Aj keď sme sa tentokrát neumiestnili na stupňoch víťazov, samotná účasť nám priniesla mnoho cenných skúseností.

Odbor KADERNÍK zastupovala v kategórii Komerčný svadobný účes  Linda Medveďová (trieda I.P). Modelke vytvorila elegantný účes k netradičným svadobným šatám.  So svojou nevestou sa umiestnila na 3. mieste. V kategórii Trend cut súťažila medzi žiakmi Denisa Šnajderová (trieda I.P). Svieži a moderný strih jej modelky ohodnotila porota pekným  3. miestom.

Medzi dospelými účastníkmi sa do súťaženia zapojila aj MOV Bianka Kulichová.  Pracovala na dvoch modeloch, školu reprezentovala v kategóriách Moderný pánsky strih a Trend cut.  Striebornú priečku obsadila práve s dámskym trendovým strihom.

Ema Štetková z II.M triedy  sa zúčastnila Majstrovstiev SR v zapletaní copíkov 2024. V tejto novej disciplíne uspela v konkurencii 18 ďalších súťažiacich. Hoci to bola jej prvá súťaž, všetko zvládla výborne a  obsadila  krásne 2.miesto.

Účasť na veľtrhu Interbeauty bola pre našich študentov nielen o súťažení, ale aj  o príležitosti načerpať nové inšpirácie pre ich ďalší profesionálny rast. Veľké poďakovanie patrí organizátorom súťaže Zlaté nožnice  za skvelo zorganizovaný deň plný kreativity a učenia.

Naše ĎAKUJEM patrí aj žiačkam a vyučujúcej, ktoré školu reprezentovali, a majstrom odborného výcviku,  ktorí žiakov na súťaž pripravovali.

Sviatok všetkých svätých, Pamiatka zosnulých, Halloween 2024

Úbytok slnka, pribúdanie chladu a predlžovanie nocí je koncom októbra veľmi citeľné a navodzuje atmosféru nostalgie, spomienok na zosnulých rodičov, starých rodičov a ostatných príbuzných. Prvé novembrové dni so sviatkami Všetkých svätých 1. novembra a Pamiatkou zosnulých 2. novembra preto charakterizujú hromadné návštevy cintorínov, zdobenie hrobov kvetmi a vencami, pálenie sviečok a stretnutia členov bližšej či vzdialenejšej rodiny.

Po roku 1989 sa na Slovensko spolu s inými sviatkami importoval aj Halloween. Každý rok pripadá na 31. októbra, v predvečer Sviatku všetkých svätých. Tradičnými zvykmi tohto sviatku je zdobenie tekvíc, rozprávanie hrôzostrašných príbehov alebo vyrábanie strašidelných kostýmov.

Dňa 29.11.2022 pred jesennými prázdninami pripravil Školský parlament halloweenský deň. Tí, ktorí prišli do školy v halloweenskom kostýme alebo s tematickým make upom, získali sladkú odmenu a najlepšie kreatívno-strašidelné líčenie a styling imunitu vo forme žolíka. Zároveň sa mohli v tento deň odfotiť vo fotokútiku a vypočuť si rozhlasovú reláciu venovanú týmto sviatkom.

Ďakujeme všetkých, ktorí sa na akcii podieľali, prajeme pekný deň a pripájame niekoľko halloweenských záberov.

Školský parlament

Odborná exkurzia Ľuboviansky hrad, Skanzen, Nestville Distillery a Nestville Chocolate

23.–24. októbra 2024 sa výber žiakov školy pod pedagogickým dozorom učiteliek odborných predmetov p. Žanety Sotákovej, p. Evy Sečkášovej a triedneho učiteľa II.H Daniela Mojžiša zúčastnil odbornej exkurzie v Starej Ľubovni, v meste, kde sa história prelína s prírodnou krásou, kde majestátny hrad stráži tajomstvá minulosti a rieka Poprad ticho plynie. Je to miesto, kde sa čas spomalí a každý kút má svoj vlastný príbeh, čakajúci na objavenie. A my sme objavovali celé dva dni.

Navštívili sme Ľubovniansky hrad a Skanzen pod hradom Ľubovňa,  aby sme sa  dozvedeli viac o histórii týchto fenomenálnych miest – panského sídla a dediny, ktorá svojimi domčekmi približuje život na tradičnom vidieku na hornom Spiši a Šariši.

Po ubytovaní v Červenom Kláštore, v časti Smerdžonka, sme na druhý deň absolvovali exkurziu s odborným výkladom v liehovare na výrobu Whisky Nestville Distillery a navštívili čokoládové kráľovstvo Nestville Chocolate. Destiléria nadväzuje na staré liehovarnícke tradície severného Spiša, ktoré siahajú až tri storočia do minulosti. Vyrába kvalitné liehoviny, pričom kladie dôraz na precíznu kontrolu kvality a odborné znalosti svojich zamestnancov. Čokoládovňa Nestville je zase rajom pre milovníkov sladkostí, kde návštevníci môžu sledovať výrobný proces čokolády. 

Okrem získania odborných poznatkov a spoznaní tejto časti Slovenska akcia pomohla k upevneniu vzťahov medzi triedami.

Ďakujeme pani riaditeľke za podporu, združeniu Podborka a fondu ZRŠ za finančný príspevok, ktorý umožnil zúčastniť sa tejto akcie viacerým žiakom.  

Žilinská gastronomická jeseň 2024

Vzduchom  tancujú zlatisté listy a chladné rána prenikajú do srdca – prichádza jeseň. So svojím pokojom nás volá do kuchýň, aby sme sa zahriali vôňami nápaditých sezónnych jedál a dezertov.

Žilinská gastronomická jeseň 2024 sa  tento rok konala 24. októbra v priestoroch Hotelovej akadémie v Žiline pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Súťažilo sa v kategóriách – kuchár junior, kuchár senior, cukrár Junior, pekár Junior, pekár Senior. Súťaž prilákala tých najlepších kuchárov a cukrárov, ktorí sa predviedli v úžasných kulinárskych predstaveniach, kde ich jedlá a dezerty rozprávali príbehy a rozoznievali chuťové bunky.

Hlavnou témou kuchárskej aj cukrárskej súťaže tohto ročníka bola sezónna kuchyňa aj tradičné recepty v modernom prevedení. Organizátori privítali talentovaných študentov z Prešova, Vysokých Tatier, Liptovského Mikuláša, Ružomberka, Čadce, Žiliny, Púchova, Prievidze, Krupiny, Zvolena, Lučenca, Banskej Bystrice a Piešťan. V kategórii kuchár bolo úlohou pripraviť dvojchodového menu, v kategórii cukrár zasa príprava tanierových dezertov.

Odbor cukrár na súťaži reprezentovala žiačka Mária Ostrihoňová z II.E. Pripravila tri dezertné taniere s chuťou jesene. Porota zhodnotila použité suroviny a ich kombinácie, rôznorodosť tvarov výrobkov, nápad, kreativitu a servírovanie  výrobkov. Mária sa umiestnila v striebornom pásme.

Kuchárske umenie zastrešilo na súťaži duo Tomáš Krnáč z III.H a Tomáš Mlynár z II.G.  Naši mladí kuchári pripravili a naservírovali v časovom limite dve porcie studeného predjedla a  dve porcie teplého jedla z ľubovoľných surovín a povinných surovín – králika a gaštanov. Žiaci v kategórii kuchár junior získali diplom za účasť, tentokrát sa na popredných miestach neumiestnili.

V Žiline sa opäť kulinárske umenie stretlo s tradíciou a inováciou a každý pokrm bol oslavou jesene, priateľstva a lásky k dobrému jedlu. Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu a ich majstrom odborného výcviku za prípravu.

Náhľad do sveta mixológie - základný barmanský kurz

V termíne od 16. do 22. októbra 2024 sa žiaci druhého a tretieho ročníka gastro odborov zúčastnili základného barmanského kurzu, ktorý nesklamal svojou pútavosťou ani tento rok.  Žiaci, prevažne študijného odboru hotelová akadémia a čašník/servírka, sa počas piatich dní zoznámili s teóriou prípravy základných miešaných nápojov, oboznámili sa so štandardmi a postupmi pri príprave koktejlov a naučili sa základné informácie o jednotlivých liehovinách. Popri teórii všetci účastníci prešli aj nevyhnutnou praktickou prípravou, počas ktorej bolo dôležité dodržiavať správne technologické postupy a zároveň komunikovať s potencionálnym zákazníkom, pričom sa nesmie zabudnúť na diplomatické vystupovanie a elegantnú reč tela.

Môžeme hrdo vyhlásiť, že naši účastníci túto výzvu zvládli, a tak si na záver každý z nich prevzal z rúk Ing. Jozefa Rotha certifikát o absolvovaní základného barmanského kurzu. Tento cenný dokument je jedným z mnohých, ktorý žiaci v rámci štúdia na našej škole získajú do portfólia odborných kurzov.

Všetci účastníci sa zhodli, že tento kurz im dodal odvahu, chuť a sebavedomie pokračovať v samoštúdiu a vzdelávaní v oblasti mixológie, aby sa z nich raz mohli stať odborníci vo svojom remesle.

Tešíme sa na to, ako absolventi kurzu zužitkujú všetky cenné rady a získané zručnosti na barmanských súťažiach a seminároch. Držíme im v tom palce.

SWEETCUP 2024 - Čas na zmenu

Prešov hostil 10. októbra 2024 cukrárov z celého Slovenska aj zahraničia na medzinárodnej súťaži cukrárov Sweetcup. Témou súťaže bolo heslo ČAS NA ZMENU. Zodpovednú úlohu reprezentácie školy si na plecia zobrala Tereza Ďuríková z 2.E, ktorú pripravoval MOV Bc. Tomáš Mihalčík. Jej úlohou bolo pripraviť kompozíciu 2 druhov cukrárskych výrobkov: slávnostnú tortu na zadanú tému a 10 kusov mini dezertov.

A kde je ten čas na zmenu? Možno v prekvapivých ingredienciách. Súťažná torta mala svoje špecifiká. Musela zodpovedať váhe 2 - 3 kg a súťažiaci ju vytvorili s použitím 1 druhu zeleniny. Tereza si vybrala bataty. Krém tvorili mascarpone a smotana s trstinovým cukrom, pražené gaštany a malinový džem. V mini dezertoch zase využila aromatický feniklový korpus, ktorý doplnila chuťou čokoládovo-mascarponového krému, karamelizovanými marhuľami.

Prvá časť súťaže prebiehala v zákulisí—tu za 1,5 hodiny Tereza prezentovala svoje umenie v procese výroby. Plnenie korpusov a konečná úprava torty, uloženie dezertov na podnos sa diali pred zrakmi divákov. Súťažiaci mali na dokončenie 30 minút. Po ukončení limitu súťažiaci pred komisiou prezentovali výrez z torty a 2 ks mini dezertov na prezentačnom tanieri. 

V Prešove súťažilo spolu 17 cukrárov a my sme skončili na krásnom 2.mieste.

Tereza si striebro naozaj zaslúžila. Všetci jej gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

Ďakujeme aj MOV za prípravu.

Design by: www.diablodesign.eu