Barista junior 2022
Brány škôl sa o chvíľu zatvoria, ale mnohí žiaci a ich majstri odbornej výchovy na to ešte nemyslia. Zapájajú sa do súťaží až do poslednej minúty. To platí aj pre našu školu.
Dňa 15. júna 2022 sa v Nových Zámkoch konal 12. ročník majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a koktailu pod názvom Barista junioir 2022. Súťaž organizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch v spolupráci so Školou baristu. Na súťaži sa stretli 15 súťažiaci zo stredných odborných škôl z celého Slovenska. Nás zastupoval Radko Melicherík zo štvrtého ročníka odboru hotelová akadémia.
Súťažiaci mali v priebehu 10 minút pripraviť pre 2-člennú chuťovú porotu 2 porcie espresa, 2 porcie kapučína a 2 porcie alkoholického alebo nealkoholického koktailu podľa vlastného výberu s použitím Vlčích sirupov. Zvyšok bol ponechaný na fantázii a kreativite súťažiacich. Každého súťažiaceho pri príprave sledovala a hodnotila technická komisia. Hodnotila techniku baristu pri práci s kávovarom a mlynčekom, správne extrahovanie espresa, spôsob speňovania mlieka, čistotu a hygienu na pracovisku, organizovanie práce a dodržanie časového limitu. Chuťová komisia zasa kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, arómu, použitú techniku, kreativitu, vystupovanie a slovnú prezentáciu nápoja.
Náš Radko si medzi súťažiacimi počínal veľmi dobre, celkovo získal štvrté miesto a cenu za najlepší nealkoholický nápoj. Veľmi pekne uzavrel súťaženie našej školy v tomto školskom roku.
Veríme, že nabral mnoho skúsenosti a že ho súťaž motivovala pracovať na sebe a zúčastňovať sa podobných súťaží aj v budúcom školskom roku.
>
>