FOURFEST 2022 A MY
Po dvoch rokoch odmlky sa znova otvorili brány festivalu odborných zručností známeho pod názvom FourFest. Trinásty ročník festivalu škôl krajín V4 prebiehal, ako tradične, v Rimavskej Sobote a organizovala ho, ako vždy, Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote pod záštitou predsedu BBSK Ing. Jána Luntera.
Dňa 10. mája 2022 sa tejto na súťaži stretlo 140 účastníkov, z 30 škôl zo 4 krajín– zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Hlavnými myšlienkami festivalu boli konfrontácia zručností, výmena skúseností a nadväzovanie priateľstiev škôl, ktoré patria do Vyšehradskej štvorky. Dohľad nad súťažou mala odborná porota pod vedením šéfkuchára Richarda Cisára a českej herečky a gurmánky Markéty Hrubešovej. Súťaž sa niesla v znamení jari – obdobia farieb, vôní a chutí. Práve to znamenie jari bola výzva a naša škola vyslala do súťaže kuchára, baristku, barmanov, someliérov, kaderníčky, kozmetičku i obchodnú pracovníčku. A zbierali sme ceny. Samozrejme, boli aj porazení, ale to k súťaži patrí. A čo je pravdou, každý úspech i neúspech posúva vpred.
Z kuchárov nás reprezentoval Miroslav Ľupták (II.G). Jeho úlohou bolo pripraviť jedlo z hlavnej suroviny, ktorou bol pstruh. Svojím pošírovaným pstruhom, špargľovým pyré a jarnou zeleninou sa prebojoval do zlatého pásma a stal sa absolútnym víťazom.
V kategórii someliérov bojovali za naše farby Šimon Havlík a Simona Oláhová (obaja z triedy IV.H). Popasovali sa s testom, predviedli dekantovanie červeného vína. Neumiestnili sa na popredných miestach, ale i tak vzorne reprezentovali školu a seba.
V súťaži baristov výborne uspela Michaela Hanesová (III.H). Nemala pred sebou ľahkú úlohu. V limite 10 minút musela pripraviť 2 espresá, 2 kapučína a 2 miešané nápoje s hlavnou zložkou – sirupom Vlčie maky. Obsadila III. miesto a za svoj nealkoholický nápoj Sprinchino získala I. miesto. Recept má k dispozícii víťazka súťaže. Je to jej know-how. A úspešný.
Za barmanov nás reprezentoval Timotej Rudík (III.H) - pripravil zaujímavý miešaný nápoj Sticky lips - použil vodku, Cointreau, limetkovú šťavu, Monin pyré Yuzu, Monin sirup cukrová trstina, pitahayu ako ozdobu. Ďalším súťažiacim bol Radovan Gál (I.H). Jeho miešaný nápoj Under pressure obsahoval Nicolas vodku, Limoncello, Monin cukrová trstina, limetkovú šťavu, pomarančový džús a Monin grenadína. Ozdobil ho sušenou limetkou a mätou. Presné recepty poskytnú autori. Obaja vzorne reprezentovali školu.
Prejdeme do sféry krásy.
Naše kaderníčky súťažili medzi 12 školami. Monika Klanduchová (III.M) predviedla svoje zručnosti v kategórii Pánsky módny účes a Bianka Kulichová (III.M) v kategórii Kokteilový účes spomedzi 16 súťažiacich si vybojovala II. miesto.
Ďalšie prvé miesto získala kozmetička Zuzana Krnáčová (IV.Z) za svoju Jarnú vílu. Jej Jarná víla predbehla 7 súťažiacich.
Za odbor obchodný pracovník našu školu zastupovala Bibiana Chovancová (III.G). Jej úlohou v súťaži s témou Jar - obdobie farieb bolo balenie fľaše, balíčka, dekorovanie stola v 50-minútovom limite. Hodnotil sa výber baliaceho papiera a doplnkov, nápaditosť balenia, technika balenia. Naša Bibiana si počínala veľmi dobre, hoci sa neumiestnila na popredných miestach.
My sme radi za krásne umiestnenia našich žiakov po náročných mesiacoch, ktoré postihlo teoretické či praktické vyučovanie. Spojili sme všetky sily a išli sme súťažiť. A celkovo sme obstáli výborne.
>
>