PRVÉ ÚSPECHY V TOMTO ŠKOLSKOM ROKU na súťaži GASTRO CUP 2023
Nedávno zazvonil prvýkrát školský zvonec v tomto roku a my už máme prvé krásne úspechy v gastro odboroch.
Úspešní sme boli na VII. ročníku súťaže Banskobystrický GASTRO CUP 2023, ktorá sa konala dňa 22. septembra 2023 v priestoroch Hotela Národný dom v Banskej Bystrici. Súťaž organizoval Banskobystrický klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov aj pod názvom Memoriál Jána Michnu.
Našu školu zastupovali odbory kuchár a cukrár.
Žiak Stanislav Stankovič zo IV.G triedy nás reprezentoval v kategórii kuchár junior- varenie na živo. Jeho úlohou bolo v časovom limite 60 minút pripraviť dve porcie moderného inovatívneho teplého pokrmu. Základnou surovinou bol pstruh dúhový. Súťažiaci museli najskôr pstruha očistiť (umyť, zbaviť šupín), vykostiť, opracovať a až potom z neho pripraviť jedlo. Súťažné jedlá hodnotila komisia, ktorá bola zložená z členov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na čele s pánom Vozárom. Hodnotiaca komisia sledovala prácu žiaka počas celej prípravy. Nehodnotila len vzhľad, uloženie na tanieri, chuť pokrmu, ale aj využitie surovín, hygienu, techniku a pracovné zručnosti súťažiaceho. Stanislav Stankovič sa umiestnil na druhom mieste a získal striebornú medailu.
Odbor cukrár sa tiež nedal zahanbiť. V súťaži Poézia v gastronómii naša škola súťažila
v dvoch kategóriách juniorov. Žiačka Lenka Čavojová z III.E musela pripraviť tri individuálne dezertné taniere pre jednu osobu, každý tanier mal byť inej chuti. Využila chuť vanilky, čokolády, karamelu, orieškov, jedlých gaštanov a získala striebornú medailu a Cenu absolútneho víťaza celej súťaže. Žiačka Lilly Urbanová z II. E zasa musela pripraviť štyri druhy mini dezertov pre 5 osôb rôznej chuti. Získala síce iba diplom za účasť, ale odišla zo súťaže s mnohými skúsenosťami.
Za krásne striebra a Cenu absolútneho víťaza ďakujeme nielen našim šikovným žiakom, ale aj majstrom odbornej výchovy, p. Michalovi Donovalovi za kuchárov a Bc. Tomášovi Mihalčíkovi za cukrárov. Prajeme im veľa tvorivosti, práce na sebe a chuti naberať skúsenosti a zručnosti v ďalších súťažiach.
> >