Naši baristi znova na súťaži
Dňa 22. marca 2023 sa konal 13. ročník Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a kokteilu pod názvom BARISTA JUNIOR 2023. Súťaž organizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch v spolupráci so Školou baristu, ktorú vedie pán Stanislav Cibuľa v Banskej Bystrici.
Súťažilo sa za tradičných podmienok. Súťažiaci mali v priebehu 10 minút pripraviť pre dvojčlennú chuťovú porotu 2 porcie espressa, 2 porcie cappuccina a 2 porcie alkoholického kokteilu podľa vlastného výberu s použitím Vlčích sirupov. Zvyšok už bol na fantázii a kreativite súťažiacich. Každého súťažiaceho pri príprave nápojov sledovala a hodnotila technická komisia. Hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom a mlynčekom, správne extrahovanie a objem espressa, spôsob speňovania mlieka, čistota a hygiena na pracovisku, organizácia práce, dodržanie časového limitu. Chuťová komisia hodnotila kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, arómu, použitú techniku, kreativitu, vystupovanie, slovnú prezentáciu nápoja.
Súťažilo 23 súťažiacich z 11 odborných škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentovali štvrtáci z odboru hotelová akadémia, a to naši známi baristi - Marco Furješ a Timotej Rudík.
Marco, ako aj Timotej si v konkurencii ďalších súťažiacich z viacerých hotelových akadémií počínali veľmi dobre, aj keď sa neumiestnili na prvých troch miestach. Marco získal krásnu cenu za najlepšie cappuccino Latte art.
Menovaní žiaci nadobudli motiváciu neustále na sebe pracovať, pripravovať sa a reprezentovať školu v ďalších odborných súťažiach.
Mgr. Zdenka Cibuľová
> >