SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Štúdium

Štúdium - učebné a študijné odbory, nadstavbové štúdium

DUÁLNE VZDELÁVANIE

DM DROGERIE MARKT - METRO - BILLA - KAUFLAND - COOP JEDNOTA - LIDL

Overenie odbornej spôsobilosti

Overenie odbornej spôsobilosti

Rekvalifikačné kurzy

Rekvalifikačné kurzy

Exkurzia v Štátnej vedeckej knižnici a Múzeu SNP v Banskej Bystrici

Marec je mesiacom knihy a pri tejto príležitosti sme navštívili Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici. V rámci exkurzie v literárnom múzeu sa žiaci I.A a II.A triedy zúčastnili programu pod názvom Štúrovci ako ich nepoznáte. Toto pásmo bolo venované trom spisovateľom-štúrovcom, významným literárnym osobnostiam mesta a regiónu, Samovi Chalupkovi, Andrejovi Sládkovičovi a Jánovi Bottovi.
Naša exkurzia pokračovala prehliadkou stálej expozície Múzea SNP v Banskej Bystrici, kde sa pod vedením lektorky múzea mohli žiaci oboznámiť s  politickými, vojenskými a spoločenskými udalosťami histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1945. Zároveň si mohli pozrieť jednotlivé exponáty, mapky názorne zobrazujúce dané obdobie, fotografie viažuce  sa k jednotlivým dejinným obdobiam, ako aj krátke autentické dokumentárne filmy na plazmových obrazovkách.

DEGUSTAČNÁ VEČERA - PRAKTICKÁ MATURITA

Po náročnom období, kedy boli brány reštaurácií zatvorené kvôli pandemickým opatreniami, môžu naši študenti konečne naživo a pred hosťami ukázať svoje zručnosti na praktických maturitách. Pripravili si pre nás päť zaujímavých tematických degustačných večerí s bohatým animačným programom. 
  •  25.4.2022 vás študenti prenesú do Las Vegas a predstavia  vo svojom menu okázalosť hotela Grand.
  •  26.4.2022 si pri hudbe a dobrom jedle môžete zaspomínať na šansoniérku Édith Piaf.
  •  27.4.2022 sa  hostia vrátia do 20. storočia a zažijú RETRO životný štýl na vlastnej koži .
  •  28.4.2022 sa účastníci večere zabavia na baníckom šachtágu.   
  •  29.4.2022 nás očarí vôňa, móda  a luxus Dioru a lahodného jedla.
 
Všetkým študentom držíme palce, aby sa im degustačné večere vydarili, hostia sa príjemne zabavili  a oni ukázali to najlepšie zo svojich zručností. 

  

 

 

 

 

Hviezdoslavov Kubín 2021/22

Po krátkej prestávke v minulom roku vyučujúci SJL opäť zrealizovali školské kolo Hviezdoslavovho Kubína, kde si nadšenci literárneho umenia zmerali sily v prednese poézie a prózy. Prvý termín sa uskutočnil už 24. februára, druhý o 14 dní neskôr. Zúčastnilo sa ich dokopy 7 žiakov rôznych ročníkov. I keď bol počet súťažiacich v porovnaní s minulosťou nižší, kvalita prednesu bola veľmi dobrá. Cenný bol aj záujem žiačok 1. A triedy Simony Ďuricovej a Daniely Fáberovej, ktoré získali druhé miesto. Zároveň je predpoklad, že v horizonte najbližších troch rokov budú svoj potenciál naďalej zvyšovať.

Veľkú nádej vkladali organizátori do Timoteja Rudíka, študenta 3. ročníka hotelovej akadémie. Nesklamal, práve naopak, okrem víťazstva v rámci školy získal aj 3. miesto na regionálnom kole vo Zvolene, ktoré sa konalo 24. marca. Samozrejme, tiež je predpoklad, že v budúcich rokoch sa opäť zúčastní rôznych recitačných súťaží.

Okrem spomenutých žiakov  na peknom druhom mieste skončili aj Paulína Štullerová z 2.Z a Maja Ondrík z 3. A .  Bronz získali Iveta Chovancová z 2.Z a Tamara Milová z 3. A .

Školské kolo v obidvoch termínoch sledovalo aj  niekoľko žiakov rôznych ročníkov, možno v budúcnosti nájdu odvahu aj tí, čo zatiaľ pozorovali recitujúcich len z publika.

Naše úspechy na GASTRO CUP 2022 Memoriál Jána Michnu

Svoj sľub napĺňame. Po úspechu v januári v Piešťanoch pokračujeme v súťažení a, samozrejme, aj v umiestnení sa na popredných miestach v gastro súťažiach.

18. marec 2022 bol úspešný pre odbor kuchár i cukrár. Tieto odbory nás reprezentovali na súťaži GASTRO CUP 2022 Memoriál Jána Michnu v Banskej Bystrici. Súťaž organizoval Banskobystrický klub kuchárov a cukrárov SZKC. Svoje skvelé zručnosti sme predviedli v kategórii cukrár junior a kuchár junior.

V kategórii cukrár junior nás zastupovala Lívia Hegedűšová, žiačka tretieho ročníka odboru cukrár. Jej úlohou bolo pripraviť 3 individuálne tanierové dezerty pre 1 osobu, pripravené ako studené a teplé jedlo. Hodnotila sa sezónnosť potravín, kombinácia surovín, rôznorodosť tvarov, kreativita, farebnosť, kvalita aplikovania, využitie v praxi, celkový dojem. Lívia výborne obstála a svojimi dezertmi Jarné prebúdzanie, Čokoládovo-karamelový dezert a Jahodový vánok získala zlatú medailu

V kategórii kuchár junior ukázal svoje zručnosti Dominik Bartók, žiak tretieho ročníka odboru hotelová akadémia. Jeho úlohou bolo v časovom limite 60 minút pripraviť dve porcie rovnakého moderného pokrmu, ktorý vychádza z gastronomických a kulinárskych tradícií Slovenska. Za  hlavnú surovinu  súťažného jedla organizátor určil jarné kuriatko v celku. Hodnotenie bolo náročné. Posudzovala sa kombinácia a sezónnosť použitých surovín, kreativita, zručnosť, nápaditosť, hygiena, príprava pracoviska, využitie surovín a cenová prístupnosť pokrmu. Spomedzi 9 súťažiacich sa náš žiak umiestnil na krásnom druhom mieste, získal striebornú medailu.

Zlatom a striebrom sme privítali jar na našej škole. Radi privítame ďalšie ocenenia za výbornú prácu našich žiakov a ich majstrov odborného výcviku.

Obezita – Týka sa aj nás?

Pri príležitosti svetového dňa obezity,  ktorý každoročne pripadá na 4. marec, sa žiaci prvého ročníka odboru Obchodná akadémia a MRCR zúčastnili besedy na tému Obezita pod vedením pani Gondášovej z RÚVZ.

Nadbytočná hmotnosť je vážny a rozšírený problém, ktorý sa dotýka viac než tretiny slovenskej populácie. Vplyv nadváhy a obezity na organizmus nemožno podceňovať, pretože zhoršujú kvalitu života a celkový zdravotný stav človeka. Často majú za následok vznik ďalších ochorení, ako je cukrovka 2. typu, hypertenzia, nádorové ochorenia. V diskusii žiaci preukázali svoje vedomosti o zdravom a nezdravom životnom štýle, zapájali sa prezentovaním svojich skúseností a názorov. Zúčastnili  sa merania percentuálneho množstvo tuku v našom tele pomocou tukomeru. Aj keď takýto prístroj doma určite nemáte, prvým pomocníkom na porovnanie našej hmotnosti a našej výšky je BMI index. Ten si vieme všetci vypočítať pomocou BMI kalkulačiek na internete. Získame predbežnú predstavu, ako to s nami vyzerá a zamyslieť sa nad naším životným štýlom. Obezita sa celosvetovo zaraďuje medzi civilizačné ochorenia a je len na nás, do akej miery sa nás bude dotýkať.

Valentín

V pondelok 14. februára 2022 sme oslávime sviatok lásky. Tento láskyplný deň sa niesol v romantickom duchu a začal hitparádou valentínskych pesničiek, ktoré sa šírili priestormi našej školy. Počas prestávok ponúkali naše spolužiačky Natka a Simča z I.A triedy valentínske koláčiky, z predaja ktorých poputuje krásna suma 43 eur pre detičky z Detskej onkológie v Banskej Bystrici. Svoju lásku, náklonnosť či sympatie mohli žiaci vyjadriť aj prostredníctvom valentínskych pozdravov. Tie boli následne doručené do rúk srdcu blízkym ľuďom.

Veríme, že sme spoločne v našej škole navodili krásnu romantickú atmosféru, odovzdanými valentínkami potešili srdiečka spriaznených duší a odovzdali kúsok lásky a dobra tým, ktorí to veľmi potrebujú.

"Na láske je najkrajšie to, že ju nikto nedokáže vysvetliť, ale predsa ju každý tak nádherne chápe."

Žiacka školská rada

Skills Slovakia Junior Gastro 2021/2022

 

Len čo sa otvorili brány gastro súťaží, už sme tam boli. Po úspešnom výberovom konaní naši kuchári a cukrári začali súťažiť. Prebojovali sa do semifinálového kola známej súťaže v odborných zručnostiach pod názvom Skills Slovakia Junior Gastro, ktorá sa konala v Piešťanoch. Organizátormi súťaže boli ŠIOV, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Piešťanoch.               

            Za ,,naše farby“ išli bojovať kuchár a dve cukrárky.

28. januára 2022 v piešťanskej reštaurácii Semafor ukázali svoje odborné zručnosti 12 mladí kuchári stredných odborných škôl Slovenska v semifinálovom kole Skills Slovakia -  Junior GASTRO METRO CUP. Medzi nimi aj náš Christofer Kováč, žiak 3. ročníka odboru hotelovej akadémie. Ich súťažnou úlohou bolo pripraviť hlavné jedlo s predpísanou hlavnou surovinou-    bravčový bôčik bez kostí a s kožou. Na zhotovenie troch porcií moderného teplého pokrmu s prílohami mali súťažiaci 120 minút. Nášmu Christoferovi  sa podarilo prebojovať do bronzového pásma, kde skončil na 7. mieste, a je zaradený do finálového kola súťaže ako prvý náhradník.    

27.januára 2022 sa do druhého ročníka súťaže Junior GASTRO DEBIC CUP zapojili naše cukrárky. Svoje cukrárske odborné zručnosti predviedli súťažiace Kristína Madarászová a jej pomocníčka Lívia Hegedűšová, obidve žiačky tretieho ročníka. Svoje sily- odborné zručnosti si merali s ďalšími 14 súťažiacimi. Ich úlohou bolo za 120 minút pripraviť 6 kusov moderných a trendových tartaletiek, ktoré museli byť zložené minimálne z troch textúr podľa vlastného výberu. Svojím dezertom, ktorý pomenovali Jeseň na tanieri, sa umiestnili v striebornom pásme a získali 2. miesto.   

Všetci traja súťažiaci prispeli k dobrému menu školy. Potešili seba, ale aj svojich majstrov, učiteľov i žiakov školy. Otvorili nové kolo zapájania sa do súťaží, ktoré, dúfame, už nič nepreruší. Súťaže sú predsa dôležitým miestom na získavanie a preverovanie si odborných zručností našich žiakov. Posúva ich to dopredu.

 

OKRESNÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

Okresné ONLINE kolo olympiády v nemeckom jazyku sa konalo dňa 19. 1.2022 .

Naši žiaci boli aj tento rok úspešní a vybojovali si aj postup na krajské kolo. 

 

V kategórii 2A obsadila žiačka Ľudmila Pálenkášová z II.H triedy 3. miesto.

V kategórii 2B sa na 3. mieste umiestnila Miroslava Malčeková z V.H.

V kategórii 2D sa na 1. mieste umiestnil žiak z II.A  Vitalii Borets.

 

Tešíme sa, že naša škola bude mať zastúpenie na krajských kolách olympiád  tak v anglickom jazyku , kde nás bude reprezentovať  v kategórii 2A Alžbeta Pálková, ako aj v nemeckom jazyku, kde sa pokúsi zabojovať v kategórii 2D Vitalii Borets.

Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme a postupujúcim držíme palce na krajskom kole.

Design by: www.diablodesign.eu