SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Archív

Žilinská gastronomická jeseň 2019

Žilinský klub kuchárov a cukrárov SZKC v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline usporiadal už VIII. ročník súťaže Žilinská gastronomická jeseň, ktorá sa konala 8. novembra 2019 v Hoteli Slovakia.

         Na tejto  známej súťaži sa stretli juniori kuchári a cukrári zo stredných odborných  škôl. Každý súťažiaci v odbore kuchár musel pripraviť predjedlo, ktoré si mohol pripraviť doma, na súťaži mal len naservírovať dve porcie hlavného jedla v časom limite 50 minút. Podmienkou pri príprave hlavného jedla bolo použiť  tri povinné suroviny - mäso zveriny, slivky,  kel -  suroviny typické pre jeseň. Súťažiacich  hodnotila 5-členná komisia, zložená z odborníkov z gastronómie, ktorá skonštatovala výbornú odbornú pripravenosť všetkých súťažiacich. Kritériá hodnotenia boli prísne, veď kvalita jedál tepelnej  kuchyne je základom spokojnosti hosťa. Predmetom záujmu hodnotiacej komisie bolo využitie moderných  pracovných postupov a využitie povinných surovín.

Našu školu v kategórii teplá kuchyňa vzorne reprezentoval žiak IV. H triedy Jakub Bohoviczískal striebornú medailu.  

V odbore cukrár školu zastupovala žiačka z III.E triedy Viera Záchenská. Súťažila v kategórii  C/3cukrárska artistika. Mladí cukrári vo svojom výstavnom exponáte museli použiť karamel, čokoládu, marcipán, perník,  cukor a exponát mal mať minimálnu  výšku 30 cm. Vierka získala striebornú medailu.

Menovaným žiakom gratulujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme ďalšie úspechy.

Mgr. Mária Kaľamárová