Projekt The Cooperating Tourism Spider
V termíne od 09.04. do 13.04. 2018 sme na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene odštartovali piate medzinárodné stretnutie partnerských škôl projektu The Cooperating Tourism Spider, ktorého cieľom je zefektívniť vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti cestovného ruchu. Na našej škole sme privítali 30 žiakov a ich učiteľov z troch krajín - Rakúska, Českej republiky a Lotyšska. Témou týždňa bola gastronómia.
V úvode stretnutia sme predstavili školu a odbory, v akých sa naši študenti vzdelávajú. V rámci projektu sa študenti dozvedeli cenné vedomosti, získali zručnosti z oblasti prípravy hovädzích steakov, techniky obsluhy, spoločenského správania, barmana a regionálnej gastronómie. V rámci praktických zručností si študenti pripravili a pochutili na kvalitných steakoch, namiešali si vynikajúce miešané nápoje a vyskúšali si aj nastieranie slávnostnej tabule.
Ďalšie dva moduly boli venované základným pravidlám spoločenskej etikety a regionálnej gastronómii. Zahraniční, ale aj naši študenti zisťovali ako chutí Slovensko.
Súčasťou modulu Regionálna gastronómia bola exkurzia za krásami Slovenska. Prvou destináciou bol Vlkolínec, kde naši zahraniční partneri videli, ako sa žilo na Slovensku kedysi. Ďalším zastavením bol salaš Krajinka pri Ružomberku, kde nám zamestnanci ukázali tradičné ručné spracovanie ovčieho mlieka. Popoludní sme obdivovali sakrálnu architektúru v Hronseku.Posledný deň sme našim zahraničným hosťom predstavili prevádzky školy. Zoznámili sa tak s prostredím, kde sa pripravujeme na budúce povolania absolventi hotelovej a obchodnej akadémie, manažéra cestovného ruchu, čašníka, kuchára, kozmetičky a kaderníka.
Krásnym ukončením plodného stretnutia bolo prijatie viceprimátorom Ing. Jaroslavom Stehlíkom na Zvolenskom zámku. Vo večerných hodinách sme sa rozlúčili slávnostnou večerou v slovenskom regionálnom štýle, kde študentom boli odovzdané certifikáty. Pevne veríme, že spolupráca nekončí, ale začína. Každý zahraničný študent si zobral niečo z nášho krásneho Slovenska a veríme, že i naďalej budeme šíriť našu gastronómiu, zvyky a tradície našich predkov.
Ing. Žaneta Sotáková