SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen 

Telefón: +421-45-533 39 86 alebo: +421-45-524 44 23 

 E-mail: skola@soshotel.sk

Vitajte na stránke SOŠ hotelových služieb a obchodu, ZVOLEN

Praktické maturitné skúšky v Hoteli Academic

Marec – apríl - čas praktických maturitných skúšok. Žiaci odborov hotelová akadémia triedy V.H a V.K), kuchár, čašník, servírka (trieda IV.G) zúročili, čo sa naučili, čo získali počas štvorročného či päťročného štúdia. Vylosovali si témy, napísali záverečné práce, pripravili priebeh celej praktickej maturitnej skúšky. A maturovali.

Dňa 31. marca 2016 žiaci Ivana Sedmáková, Silvia Gregorová, Ľuboš Baran, Maroš Mlynár a Kamil Kontšek sa prezentovali témou Degustačná večera súťažného menu METRO HoReCa  päťboj. Previedli menu i obsluhu, ktoré im prinieslo ocenenia TOP TÍM KUCHYŇA, TOP TÍM OBSLUHA A TOP TÍM.  Degustačná večera sa začala sabrážou a celý večer spestrovalo premietanie fotodokumentácie zo súťaže. Top večera, samozrejme, tvorilo podávané jedlo: predjedlo- zapekané figy so syrom Niva a obalené prosciutom, polievka – zelerový krém s údeným lososom, medzichod- pstruh s topinamburovým pyré, čiernou šošovicou a šafranovou omáčkou a s kaviárom (pred podávaním medzichodu prebehla ukážka filetovania pstruha a po ňom prezentácia kávy), ďalší chod – ravioly plnené hubami, hlavný chod – kuracie sous-vide s karfiolovým pyré, s bryndzovým krupotom a zeleninou, dezert – sladké prekvapenie v čokoládovej guli. Lahodné jedlá dopĺňali animácie dekantácie vína.

Prvý apríl 2016 patril rautu na tému Gazdovský dvor. Hostí vítali maturanti v krojoch a s pravou domácou hruškovicou. Celý večer sa niesol v duchu slovenských tradícií  a typického slovenského jedla. Bufetové stoly ponúkali škvarkovú a bryndzovú nátierku, pór plnený bryndzou, huspeninu, bryndzové pirohy, kačku s lokšou v kapuste, tvarohovú a makovú štrúdľu. Maturantka Klaudia Drexlerová prezentovala vína z vinárstva Vinojek (Rynkyčice), predviedol sa i someliér Kamil Kontšek, Alena Chamulová a Dana Šajgalíková predviedli syr z farmy Braunvieh v Slovenskej Ľupči. Dominik Dobrota porozprával o zvykoch na Slovensku. Nechýbal kultúrny program- spev a tanec dievčat z folklórneho súboru Podpoľanec,  Peter Sedmák s hrou na heligónke. Hostí čakal v závere krátky kvíz, výhercov čakala domáca slivovica či domáci žihľavový sirup. Všetci prítomní hostia boli obdarení malým trdelníkom od maturantky Kristíny Boldogovej.

         Dňa 5. apríla 2016 Daniela Kvasová, Lucia Mihalejová, Lenka Ivaničová a Ján Hronček prezentovali catering na tému Gurmánsky zážitok s toskánskou kuchyňou. Tento večer na prítomných hostí čakalo čarovné Toskánsko a jeho špeciality. Toskánsky večer sa začal aperitívom- levanduľovým snom, nasledovalo predjedlo- bruschetta s olivovou, paradajkovou a fazuľovou nátierkou, naservírovaná na rozetách talianskej trikolóry a na podnose v tvare čižmy, taliansky chlieb Focaccia, naplnený sušenými paradajkami a olivami. Pokračovala pestrá ponuka hlavných jedál- variácie cestovín s toskánskymi bielymi fazuľkami a s králikom na toskánskom víne, konfitované diviačie stehno na bylinkách s gaštanovým pyré, kuracie prsia plnené špenátom a parmezánom, zeleninové šaláty a pravé talianske risotto, ktoré šéfkuchár Ján Hronček pripravoval priamo pred zrakom hostí. Hostia mohli ochutnávku toskánskych špecialít zakončiť chutnými dezertmi – Panforte (vláčny perník s kandizovnaným ovocím a orechmi), Ricciarelli (mandľový koláč), Castagnacio   

(gaštanové pyré s hroznovým želé a namrvenými pusinkami). Priebeh cateringu bol obohatený o dekantáciu červeného vína, o degustáciu vín z tradičných vinárskych oblastí v Toskánsku, o ochutnávku zahraničných syrov. Nechýbala prezentácia o Toskánsku, animačný program a, samozrejme, talianska hudba. Hostia odchádzali veľmi spokojní a obdarení balíčkami s talianskymi mandľovými sušienkami Cantuccini.

6. apríla 2016 Hotel Academic zažil degustačnú večeru na tému Vintage svadba, ktorú pripravili Barbora Bartošová, Martina Bešinová, Matej Vatra a Peter Sasák, Matúš Macko. Vintage štýl dýchal z každého kúta reštaurácie. Degustačná večera sa skladala zo šiestich chodov, a to zo studeného predjedla, polievky, teplého predjedla, prvého hlavného jedla, druhého hlavného jedla a dezertu. Ku každému jedlu bol podávaný vhodný druh vína. Medzi jednotlivými chodmi prebiehal animačný program - prezentácia Vintage štýlu, predstavenie jedla šéfkuchárom, čepčenie mladej nevesty, vykrúcanka mladomanželov, dekantácia červeného vína. Na záver si hostia vylosovali  pripravené Vintage balíčky.

Deň 7. apríl 2016 znova patril toskánskej kuchyni. Témy Gurmánsky zážitok s toskánskou kuchyňou - Harmónia jedál a nápojov saujal tím, zložený z F&B manažéra Sabiny Lesákovej, vedúcej obsluhy Barbory Suchánskej, finančnej manžérky Michaely Fabovej a marketingového manažéra Mária Purdeka, a z pomocného personálu, z Barbory Bartošovej, Martiny Bešinovej, Petra Sasáka, Matúša Macka, Michala Strapka, Mateja Vatru, Jozefa Ližbetina, Jána Hrončeka a someliéra Samuela Kuku. Maturanti privítali hostí, ponúkli prosecco ako aperitív, priblížili Toskánsko, jeho zvyky, tradície, kultúru, prezentovali ponúkané jedlá a nápoje, predstavili dekantovanie vína a ponúkali vína z vinohradníckych oblastí Talianska. Spestrením večera bol určite animačný program – tance na taliansky štýl. Dvaja dobrovoľníci sa naučili základné kroky tanca cha-cha a vytancovali si fľašu prosecca. Nechýbali dezerty, flambovanie pred zrakmi hostí či tombola. Prekvapením večera bola ,,mačka vo vreci“.

                8. apríl 2016 bol venovaný Podpoľaniu, presnejšie Detve. Realizoval ho tím - Food and Beverage manažér – Mária Krišková, vedúci obsluhy – Patrik Virguľa, finančná manažérka – Dominika Chobotová, šéfkuchár – František Molnár, marketingový manažér – Erik Novák. Bol to tradičný ľudový večer- celý tím v krojoch. Aperitív podávaný pri príjemnej živej hudbe v podaní Zvolenských vrchárov. Catering otvorila spevom Silvia Gregorová, nasledovalo oficiálne privítanie hostí a prípitok v podaní Patrika Virguľu. Po prípitku šéfkuchár František Molnár predstavil studené pokrmy a someliér Kamil Kontšek oboznámil hostí s nápojovým bufetom. Dominika Chobotová spolu s Mgr. Romanom Malatincom predstavili Podpoľanie. Šéfkuchár predstavil pripravené menu. Manažérka Mária Krišková  uviedla tanečnú folklórnu skupinu Podpoľanci i malých tanečníkov z folklórneho súboru Slniečko, samozrejme, z Detvy. Živá hudba vyzvala aj hostí do tancovania. Po tanci manažér František Molnár predstavil dezert. Spoločná záverečná fotografia potvrdila, že večer s Detvou sa vydaril.

Piataci odboru hotelová akadémia presvedčili o svojich kvalitách, veľké poďakovanie patrí vedeniu školy, vyučujúcim, majstrom ODV a konzultantom, a to Mgr. M. Kaľamárovej, Ing. Ž. Sotákovej, Ing. E. Žiakovej, Mgr. P. Chvojkovi, Ing. M. Motoškovej, Ing. E. Sečkášovej, Ing. Z. Ťavodovej.

12.apríla 2016 sa konala praktická skúška, ktorú absolvovali žiaci odborov kuchár, čašník, servírka (trieda IV.G). Jednotlivé skupiny maturantov prezentovali témy: Kráľovstvo koňakov a brandy, Omamná vôňa hnedého zrnka - káva, Miešaný nápoj so šejkrom za katedrou a Kráľ vie, že pivo je najlepší kuchár. Každá skupina pripravila tabuľu k svojej téme. Prezentovala tému i jedlá. Budúci kuchári, čašníci a servírky predviedli svoje zručnosti, a to flambovanie ovocia, koňaku a kávy, tranšírovanie pstruha, krájanie mäsového pokrmu, otváranie bieleho vína a šampanského, miešanie miešaného nápoja. Spokojnosť z výkonu prejavili všetci prítomní. Odbornými poradcami- konzultantmi boli Mgr. B. Rusková, Mgr. P. Chvojka a Ing. Ž . Sotáková.

Marec- apríl – čas praktickej maturitnej skúška ubehol ako voda. Maturantov čaká ústna maturitná skúška. Poprajme im toľko úspechu, ako mali pri praktickej skúške.

Fotogaléria na facebooku https://www.facebook.com/soshotelzv/photos_stream?tab=photos_albums